Začalo to sklenicí od okurek. Když českobudějovická kapela The Greens hrávala v hospodě, chodilo na ni hodně lidí. A tak jednou někdo přinesl sklenici, do které se začalo vybírat. Peníze pak předali muzikanti dnes 15leté Barboře Sedláčkové z Českých Budějovic, jež trpí neuropatií, což výrazně omezuje její pohyblivost.

Tak se zrodil charitativní projekt #vyletirybka, jehož pomocí vybírají členové pop folkové kapely třetím rokem peníze pro nemocnou dívku, která maluje ústy a svému stylu říká proto Pusopis. Za první dva roky se vybralo zhruba 180 tisíc korun. Letos shánějí prostředky na odpružená kola, jež potřebuje Barbora Sedláčková pro invalidní vozík. Velkou část peněz z letoška jí kapela předá 22. prosince při koncertu na budějovickém náměstí. Přispívat lze na dívčin transparentní účet.

„Jak rybka ve vodě barvami proplouvá, že něco neumí, člověk jí namlouvá. Navzdory osudu radostně maluje, pastelkou na papír příběhy čaruje.“ Tak zní úvodní slova písně Rybka kapely The Greens. První sloka české verze songu The Fish vystihuje dívčin příběh. Přestože ve třech letech onemocněla neuropatií, naplno s ní bojuje a maluje.

Barbora Sedláčková (15) z Českých Budějovic trpí od tří let nemocí neuropatie, ochrnula, je na vozíčku. Neovládá ruce ani nohy, přesto maluje ústy. Pomoci ji teď chce kapela The Greens projektem vyletirybka.Zdroj: pusopis.cz„Její velká energie a vždy skvělá nálada nás motivuje, abychom se snažili každý rok přinést něco nového. Před pár týdny jsme spontánně vymysleli, že na náměstí necháme vyletět obří rybku z polystyrenu. Povedlo se, a tak byla růžová rybka vidět snad z celých Českých Budějovic,“ řekl Jan Novotný, kytarista kapely The Greens a autor benefičního projektu.

Loňský výtěžek pomohl dívce s léčbou neuropatie pomocí kmenových buněk. Peníze ze sbírky poputují koncem letošního roku na nákup odpružených kol pro její invalidní vozík, stojí asi 30 tisíc korun. „Barče se zhoršila záda, má ošklivou, poměrně velkou skoliózu. Když jede na vozíku, trápí ji nárazy,“ popsala její maminka Milada Sedláčková.

Cílem není jen vybrat peníze. Po sociálních sítích běží kampaň, v níž mohou lidé namalovat rybku, čímž se informace rozšíří. Zapojila se mj. moderátorka rádia Kiss Jižní Čechy Bára Tlučhořová, obrázek namalovala po Bářině vzoru pusou.

„Lékaři mi dávají naději na zlepšení mého stavu, a tak jsem se rozhodla tuto naději přiživovat, co to dá. Místo zoufání si beru štětec, fix nebo pastelku do úst a představuji svému okolí vlastní výtvarný styl,“ píše na webu www.pusopis.cz Barbora Sedláčková, která by jednou ráda ilustrovala knížku, jejíž příběh by sama vymyslela.

Barbora Sedláčková (15) z Českých Budějovic trpí od tří let nemocí neuropatie, ochrnula, je na vozíčku. Neovládá ruce ani nohy, přesto maluje ústy. Pomoci ji teď chce kapela The Greens projektem vyletirybka.Zdroj: pusopis.cz

Kreslit na písničky ji baví. Spolupracuje s bejbypankovým kabaretem Kašpárek v rohlíku, jezdí na jejich festival Kefír, kde vede workshop malování. Podpořil ji i Zdeněk Svěrák, který od ní dostal kalendář. „Poslal jí potom krásné přání, což je úžasné, má z něho obrovskou radost. Kromě toho lyžuje na miniski, zbožňuje potápění… baví ji toho tolik, že s manželem pomalu nemáme čas na vlastní život,“ řekla v nadsázce její maminka.

Barbora Sedláčková nyní dokončila kalendář na příští rok Budějovice ústy malované. Na obálce je zlatovlasá madona, obrázky se pojí k tradicím: masopust, vynášení morany u Železné panny, betlém před radnicí, májová pusa u katedrály, hody či sklizeň.

Kapela The Greens pro ni dosud složila dvě písně: song Vánoční pusa a The Fish, teď v české verzi Rybka. Ta vznikla na přání fanoušků. „Hodně lidí nám psalo, že se jim líbí melodie, ale nerozumí textu. Proto jsme se rozhodli, že ji nazpíváme i v české verzi, akusticky a s klavírem,“ řekla zpěvačka Kateřina Matoušková, další iniciátorka projektu #vyletirybka.

Barbora Sedláčková (15)Rodačka z Českých Budějovic byla do tří let zdravá, pak ale vinou nemoci neuropatie postupně ochrnula a od šesti let se pohybuje jen na vozíčku. Proto maluje pusou. Přestože neovládá ruce ani nohy, má za sebou několik výstav. P rvní výstavu měla v červnu 2013 v písecké galerii Sladovna. Kresby, akvarely a další obrázky malované ústy vystavila  na výstavě Pusopis v budějovické radniční síni. Používá fixy, tempery, anilinové barvy i tuš. (čtk)