V cirkusové městečko se šapitó, klauny, akrobaty, fotoateliérem, výtvarnými dílnami a samozřejmě spoustou komediantských představení se už v neděli 1. července promění Lipno nad Vltavou. Na několik dnů se tu zastaví festival nového cirkusu a divadla Letní Letná. Potrvá až do příští soboty a poprvé nabídne i dvě zahraniční hvězdy.

Velkou pozornost budí italský mim, klaun, autor a režisér Paolo Nani. Na Lipno přiváží své slavné představení Dopis, které získalo řadu cen na mezinárodních festivalech. „Jednoduchý příběh o dopisu zahraje Paolo Nani patnácti různými způsoby, například ve stylu westernu, němého filmu, hororu, bez rukou, jako opilý, překvapeně, sprostě nebo jako kouzelník," popsal ředitel Letní Letné Jiří Turek.

Všechny verze příběhu jsou podle něj plné humoru a klaun v nich ukazuje, co všechno se dá vyjádřit beze slov. „Silou představení je také kontakt s diváky, který vyústí v řadu překvapení," doplnil Jiří Turek. Paolo Nani se objeví na festivalu v neděli a v pondělí od 20 hodin.

Druhým zahraničním hostem bude švýcarský soubor Compagnie Due. Jeho vystoupení má název Avanti. „Dva herci 
v něm předvádějí moderní klaunerii s přesahem do pouličního divadla. Balancují mezi vtipnou zábavou a dramatickým uměním, využívají improvizace, nebojí se parodie ani fraškovitých konců," vysvětlil Jiří Turek.

Součástí představení jsou i akrobatické kousky, žonglování, kotrmelce ve vzduchu  nebo magie a iluze. Zájemci jej mohou zhlédnout 4., 6. a 7. července od 20 hodin.

Kromě toho je každý den na programu pět akcí pro děti. Představí se například divadlo ANPU, kejklíř Vojta Vrtek, mim Antonín Novotný, Divadlo Já to jsem nebo bublinář Václav Strasser.

Několik různých vystoupení si pro festival připravil Teátr Víti Marčíka. V dopoledních a odpoledních hodinách sehraje pro děti pohádky Tři zlaté vlasy děda Vševěda, Šípková Růženka, Popelka nebo Bajaja. Večer pak nabídne zábavu starším divákům. „Máme například dospěláckou verzi Popelky. Hráli jsme ji naposled před dvěma lety a museli jsme změnit závěr. Byl totiž moc smutný, a to se pořadatelům nelíbilo," komentoval Víťa Marčík.

Soubor ale představí i svou nejnovější hru Labyrint světa. „Je to příběh na motivy Jana Ámose Komenského. Vypráví o poutníkovi, který hledá smysl života a doprovází ho při tom dva trochu nechtění průvodci. Je to nádherné téma, krásný text," uvedl Marčík.

Od sám se na vystupování u Lipna už moc těší. Na festival  vezme celou rodinu. Hraní pod širým nebem je podle něj náročnější, ale přesto je má rád. „Venku to má zkrátka atmosféru a mě to moc baví. Je to také výzva, na rozdíl od  divadla se tu člověk musí víc snažit, aby zaujal diváky," dodal.

Letní Letná nabídne také doprovodný program. Po celou dobu mohou lidé nahlédnout do zákulisí divadla a navštívit školu cirkusového umění, výtvarné dílny nebo fotoateliér Le Petit Cheval Vandy Hybnerové. Odtud si zájemci odnesou divadelní portréty v retrostylu.

Vstup do cirkusového městečka je zdarma, platí se pouze představení. Dětská stojí 50 korun, večerní 120 korun a zahraniční 280 korun. Vstupenky se prodávají na místě, vždy hodinu před začátkem.

Výběr z programu

Neděle 1. července
17.00 Václav Strasser
20.00 Paolo Nani
Pondělí 2. července
17.00 Teátr Víti Marčíka
20.00 Paolo Nani
Středa 4. července
14.00 Vojta Vrtek
15.30 MIMo.s.
20.00 Compagnie Due
Pátek 6. července
11.00 Teátr Víti Marčíka
17.00 Divadlo ANPI
20.00 Compagnie Due
Sobota 7. července
17.00 Václav Strasser
20.00 Compagnie Due

Více na www.letniletna.cz