První z nich je snaha využití prostoru kavárny a foyer jako příležitostné výstavní síně. V současné době zde můžete vidět první výstavu a to ilustrátora Jiřího Votruby, který již tři sezony s JF spolupracuje. Podle fotografií vytvořil kolem sto kreseb umělců, kteří zde koncertovali. Ředitel filharmonie Otakar Svoboda říká: „Jsem moc rád, že nás to dnes charakterizuje.“ Expozic Jiřího Votruby se jmenuje Příliš mnoho lásky. Autor obrazů vysvětluje: „Ten název je popkulturní. Výstava vypovídá o tom, jak jsme dnes zavalení daty, vjemy, v poštovních schránkách máme tisíce nabídek na akce. Naráží na to, že se vytrácí cit, vše se stává povrchní.“ Jeho oblíbeným motivem je nafukovací srdce.

Dvoreček filharmonie by měl v blízké buducnosti sloužit jako menší koncertní prostor pro žánrově nevyhraněné komorní vystoupení.

Podle plánu bude JF zvát na velké společné koncerty umělce, kteří stojí nohama pevně na zemi. „Přijde mi neadekvátní, aby honoráře překračovaly 100 tisíc za koncert v Českých Budějovicích. Nechceme utrácet veřejný peníze za nafouklý představy některých našich interpretů,“ říká Otakar Svoboda. Zároveň chtějí sáhnout po nabídce místních hudebníků, jako je například českobudějovická rodačka Lenka Novotná. Hrát dále plánují s Ivou Bittovou, Jiřím Bártou, Josefem Špačkem, Karolínou Berkovou, Vilémem Veverkou či kapelou Tiger Lillies. Tato sezona je prezentovaná jako francouzská, proto každý koncert bude obsahovat minimálně jednu francouzskou skladbu.

Největší novinkou bude ovšem plánovaný koncert na zámku Orlík, který by se měl uskutečnit 26. srpna. A to bude teprve začátek. Otakar Svoboda prozrazuje svou vizi: „Už mám dlouhou dobu v hlavně takový festival, který by se odehrával na jihočeských zámcích, hradech a turistických objektech. Jezdili bychom tam my a menší komorní soubory. Mohli bychom z toho udělat celojihočeský festival, který tady chybí.“ Rád by na festival pozval jednou ročně zvučná jména. Tato událost je zatím stále v jednání.

Českobudějovické profesionální hudební těleso si dále plánuje samo vydat šest až osm koncertů či natočit videoklip v zoo. „Držíme se hesla: U nás máte hudbu na dosah,“ říká ředitel JF.