Těleso, jež má 39 členů, odjede posílené o 19 hráčů do Pekingu, první koncert absolvuje 29. prosince, slavnostní novoroční v Šanghaji a mezitím i poté navštíví další čtyři města.

JF bude dirigovat Vojtěch Spurný, zahraje skladby od Bedřicha Smetany, Edvarda Griega, Pera Šiši, Johanna Strausse i Novosvětskou Antonína Dvořáka. Jeden z koncertů bude společný s čínským orchestrem.

„Ještě jsme tam nikdy nebyli, a tak se těšíme a zároveň jsme napjatí, co nás čeká. Ta země je zajímavá, všichni se jí trošku bojíme a na druhé straně jsme zvědaví. Budeme se tam malinko dusit, je tam šílený smog, ale to není důležité. Vysvětluji muzikantům, že jedeme za jistou formou dobrodružství, je to dobrodružný zájezd,“ řekl ředitel JF Otakar Svoboda.

Pro JF to znamená milník. Dříve jezdila často do Španělska, tentokrát jde však o turné po velkých sálech. Ty v sobě ale nesou nejistotu. „Když tam byla olomoucká filharmonie, říkali, že v některých sálech není dost teplo, někde jsou třeba naftová kamna, která smrdí,“ vysvětlil šéf orchestru.

Otakar Svoboda, ředitel Jihočeské filharmonie.Zdroj: Deník/ Jaroslav SýbekEkonomicky zůstane po zájezdu JF na nule. Podle Otakara Svobody dnes Čína nahrazuje Japonsko, které bylo před 15 lety zaslíbenou zemí, kam se jezdilo na turné, jenže teď je již nasycené.

Příští rok by měla JF jet do Ruska a Polska. S písničkářem Jiřím Vondrákem totiž připravuje symfonické verze písní Bulata Okudžavy, ruského šansoniéra, od jehož úmrtí uplyne 12. června dvacet let; JF tak vystoupí i v moskevském Čajkovského sále. Jiný zájezd zamíří do Mnichova, do sálu tamní filharmonie. Nejbližší velká akce v Česku čeká orchestr 25. února, v pražské Arše zahraje na poctě kapele Velvet Underground, kterou vymyslel Dušan Vozáry (ex – Oceán).

Na podzim vyšlo 2DVD, jež zachycuje koncert orchestru a kapely Keks. Firma Radioservis vydá záznam představení Balada pro banditu, kdy se JF spojila s Divadlem Husa na provázku; natáčel se rovněž prosincový koncert filharmoniků s alternativní kapelou Už jsme doma, ve hře je společné turné po USA.

Filharmonii zřizuje Jihočeský kraj, na rok 2017 jí pošle 28 milionů korun. V hlavním cyklu A má JF čtyři sta abonentů.

Kde v Číně JF zahraje (výběr)Peking / 19,6
Šanghaj / 14,3
Dalian / 3,2
Hangzhou / 2,4
Jinzhou / 0,8

(počet obyvatel v milionech)