Je to jeho nejosobnější kniha. Když se křtila v Praze, čekali na něj 90letá dáma, mladé holky i jeho vrstevníci. O časech honů bez kořisti napsal Jiří Hájíček román Dešťová hůl, který získal nejvíc hlasů v anketě Deníku Jihočeská kulturní událost roku 2016. V jejím šestém ročníku volilo 61 osobností, co je letos nejvíc zasáhlo; stříbro putuje do Domu umění za zakrytou Samsonovu kašnu na českobudějovickém náměstí, bronz za tři různé výstavy dostává Alšova jihočeská galerie. Těsně pod stupni vítězů (tři hlasy) zůstaly skupiny Oceán a Epydemye.

Osobnosti měly volit jednu událost, někdo z nich dal ale hlas více počinům, proto redakce započítala všechny zmíněné návrhy. Pro knihu Jiřího Hájíčka hlasovali šéf festivalu Okolo Třeboně Pavel Barnáš, spisovatel Jan Bauer, ředitelka krumlovského Egon Schiele Art Centra Hana Jirmusová Lazarowitz, ředitelka táborského divadla Linda Rybáková, šéf AJG Aleš Seifert, spisovatelka Miluše Vítečková, historik umění Radek Wohlmuth a spisovatel David Jan Žák. „Publikace Jiřího Hájíčka Dešťová hůl (Host) završila 'venkovskou trilogii morálního neklidu'. Autor znovu potvrdil, že je skvělým znalcem prostředí a duše jihočeského venkova a stejně tak výborným vypravěčem a znalcem duší lidských,“ zdůvodnil svou volbu Aleš Seifert.

Zakrytou Samsonovu kašnu na českobudějovickém náměstí si prohlédlo asi 32 000 lidí. Autorem výstavního projektu pro Dům umění byl architekt Jan Šépka.Zdroj: Deník/ Radka Doležalová

Druhé místo (6 hlasů) obsadila zakrytá kašna na budějovickém náměstí. Ta letos vyprovokovala hádky na facebooku i v hospodách, pro výstavní projekt Domu umění ji zakryl architekt Jan Šépka. „Ve své podstatě velice jednoduchý trik, dát věcem jiné proporce. Vytrhnout kašnu z kontextu náměstí, ukázat ji detailně ve stísněném prostoru obestavěné arény. Myslím, že málokdo kdy předtím to skvělé sochařské dílo Samsonovy kašny prohlížel a objevoval tak podrobně, jako návštěvníci Šépkova Vnímání – lví tlamy, pařezy, Samsonovy kudrny i záhyby jeho roucha. Jedinečný zážitek! Co obestavíme příště?" píše nadšeně Olga Žampová ze Slavonické renesanční.

Naopak ale třeba režisér Zdeněk Troška se ohledně kašny v anketě vyjádřil, že „ta hrůza, kterou vydávali za umělecké dílo, bednění Samsonovy kašny na budějovickém náměstí, to bylo naprosto šílené. To nemá s uměním nic společného, to byl výkřik šílence. Jestli by se chtěl někdo podívat na kašnu zeshora, mohlo se postavit malé lešeníčko, a ne tahle hrůza. Mám pocit, že dnes se už za umělecké dílo bere cokoli. Bylo to hnusné.“

Obraz Toyen s názvem Ospalé území z roku 1937 byl součásí výstavy českého surrealismu v Alšově jihočeské galerii na Hluboké nad Vltavou.Zdroj: Repro: Deník/ Jaroslav SýbekTřetí místo (4 hlasy) má Alšova jihočeská galerie, a to za výstavy českého surrealismu Krása bude křečovitá, za kolekci Zbyňka Sekala a za novou stálou expozici Meziprůzkumy, která mísí gotické umění s díly 60. let minulého století a kterou připravili kurátoři Hynek Látal a Martin Vaněk. „Pokládám ji za nápaditou a do detailů promyšlenou i provedenou. Neotřelý způsob, jakým jsou tu provázána umělecká díla středověku s citlivě vybranými díly českého moderního umění 20. století, tvoří jedinečný celek vyzývající i k netradičnímu způsobu vnímání,“ napsal ve svém hlasování do ankety Jiří Langer z jindřichohradecké Galerie Inspirace.

V anketě se objevilo celkem 60 kulturních akcí a počinů. Z žánrů vedla jako loni hudba, koncerty a CD tentokrát získaly 24 hlasů. V šestileté historii ankety padl i jeden rekord, zatím nejméně lidí (pouze čtyři) volilo vlastní akci.

Názory všech 61 hlasujících přináší středeční tištěný Deník a jeho jihočeské mutace.

Minulí vítězové ankety2015
Ilja Repin v Alšovce
kapela Incognito na Jihočeském jazzovém festivalu

2014
Změny v Jihočeském divadle

2013
Závišův kříž vystavený ve Vyšším Brodě

2012
Jiří Hájíček: Rybí krev

2011
Jihočeské divadlo a jeho hry