Loni nastalo v Jihočeském divadle (JD) velké odcházení. Změnil se ředitel, šéfové činohry, Malého divadla, odešlo pět herců, mj. Ondřej Veselý, Martin Hruška a Roman Nevěčný, zemřel Petr Šporcl. A s menšími změnami vstoupí JD i do příští sezony: do pražského Divadla ABC míří Jiří Suchý z Tábora, končí i jedna z loňských posil Jakub Skála. Obměna čeká rovněž baletní soubor, pryč jde třeba Péter Rovó. V činohře se od podzimu objeví dva noví mladí herci, v létě přijde na jednorázové hostování Karel Roden, jako Sherlock Holmes v detektivní komedii Pes baskervillský před otáčivým hledištěm.

Do ABC nastoupí Jiří Suchý z Tábora, který aktuálně baví jako dandy Bertie Wooster v komedii Zavolejte Jeevese, v září. V rozhodování, zda po dvou sezonách z JD odejít, hrálo roli víc faktorů. V potaz bral i rodinu, těší se, že bude víc s manželkou Klárou a malým synem. Pravděpodobně se přestěhují do Prahy, a herec tak nebude trávit dvě hodiny denně v autě.

„Divadlo ABC má velkou historii, věci, které jsem tam 
v poslední době viděl, byly na vysoké úrovni. Dramaturgický plán pro příští sezonu je hodný velkého dospělého divadla, ABC nemyslí prvoplánově, má vyvážený repertoár, se kterým souzním. To neznamená, že by JD podobný plán nepřipravilo, ale přišlo to jako výzva a nabídka, o které jsem prostě přemýšlel a z různých důvodů ji přijal,“ řekl 27letý Jiří Suchý z Tábora.

Herec Jiří Suchý z Tábora jako Bertie Wooster v komedii Zavolejte Jeevese, Jihočeské divadlo.V JD bude příští sezonu dohrávat. Našel zde mnohem víc, než po příchodu z Moravského divadla v roce 2013 očekával. Po angažmá v Olomouci, kde hrál vše, co se dalo, se chtěl dál učit. „To přišlo a jsem vděčný. To, že člověk může stát v portále a sledovat kolegy, to se také nestává v každém divadle. Především velká část dámské poloviny souboru jsou dospělé herečky na vrcholu a jejich přístup a práce na rolích pro mě byla velká škola,“ řekl Jiří Suchý, který očekává i nové impulsy pro vlastní divadlo Cabaret Calembour.

Místo něho nastoupí do JD Michael Vykus, který přijde 
z Mostu. Další posilou bude Tomáš Havlínek. Ten v JD hostuje v komedii Zavolejte Jeevese a nahradí Jakuba Skálu, jemuž po ročním angažmá JD neprodlouží smlouvu.

Odchod Jiřího Suchého vnímá šéfka činohry Jana Kališová jako citelnou ztrátu. „Jiří se úžasně rozehrál, 
v mladém oboru byl herec číslo jedna, stálo na něm mnoho komedií, některé bude dohrávat, jiné musíme přeobsadit. Všichni jsme byli smutní, protože Jiří byl výborný kolega, oblíbený a milovaný herec, zdálo se nám, že začíná být i přitažlivou tváří souboru, že má čáku být hvězda. Ale zřejmě si toho všimli i v Praze, takže nám ho prostě přetáhli,“ zhodnotila Jana Kališová.

Nahradí ho 22letý pražský rodák Michael Vykus, jenž 
v Mostě hostoval při studiích na DAMU a od loňského srpna tam nastoupil do angažmá. Pro JD se rozhodl z profesních i osobních důvodů, láká ho mj. otáčivé hlediště.

„Pracovní důvody se týkají energie, zkoušení a snahy, Budějovice budou posun dál. JD má hodně dobrou pověst, mám tam i spolužačku Terezu Vítů, je tam šťastná a spokojená, tak když jsem se dozvěděl 
o této možnosti, zkusil jsem to,“ řekl Michael Vykus.

Jana Kališová, šéfka činohry Jihočeského divadla.

Vedení činohry řeší ještě jeden problém. Neúspěchem totiž skončily námluvy s hercem Mario Kubcem. Podle šéfky činohry definitivně usoudil, že být v angažmá není pro něho to pravé.

„Chce být svobodný, deset let nebyl členem žádného divadla, organizoval si čas sám a tato svoboda je mu milejší, chce dělat především své vlastní projekty. Najít někoho za něho je těžké: teď obvolávám nejrůznější herce, ale čtyřicátník až padesátník je úzký profil. S několika lidmi jsem navázala řeč, ale zatím jsme k ničemu nedospěli,“ řekla Jana Kališová.

Jedním z důsledků podle ní je, že činohra nyní není schopna obsadit z vlastních zdrojů některé hry, třeba od Shakespeara. Herce 'středňáka' shání i proto, aby měly s kým hrát Věra Hlaváčková či Daniela Bambasová. „Mít tady jednoho fešného padesátníka by bylo zapotřebí," doplnila. Ideálním středňákem by byl Karel Roden, s ním se teď JD dohodlo, že bude hostovat jako Sherlock Holmes ve hře Pes baskervillský, kterou před točnou zrežíruje Petr Zelenka.

Herec Karel Roden.Větší změnu přinese sezona 2016–2017. Soubor bude potřebovat mladou herečku, šéfka zvažuje, že přijme skupinku mladých herců.

Menší změny čekají kromě činohry ještě balet. „Odchází někteří tanečníci, například Péter Rovó, ale není to žádné velké zemětřesení, přirozená obměna souboru,“ řekl ředitel JD Lukáš Průdek.

Péter Rovó odešel do jedné zájezdové společnosti, s ním ohlásila odchod jeho partnerka Adéla Abdul Khalegová. Pryč jde i tanečník Aleš Krátký. Další změny přináší dvojí těhotenství v souboru, jak popsala Linda Svidró Schneider. „Já půjdu na mateřskou, čekám druhé miminko a Petronela Bogdan je v devátém měsíci.“

Proměnit se může i opera, což záleží na jejím novém šéfovi. Poté, co vedení předčasně vzdala dvojice Skutr, jedná ředitel JD se dvěma adepty. Další změnou je, že se ruší funkce šéfa otáčivého hlediště, v níž do loňského léta působil Tomáš Froyda.

Lukáš Průdek, ředitel Jihočeského divadla.„Nevidím důvod tuto pozici obsadit. Otáčivé hlediště se prodává velmi dobře, oproti roku 2014 jsme v měsíčním předstihu v prodeji vstupenek a daří se nám šetřit peníze na propagaci,“ řekl šéf JD.

K minulému čtvrtku prodalo divadlo 24 973 lístků na točnu, což je o 6676 víc než loni; téměř vyprodán je Pes baskervillský: z 9600 lístků jich zbývá asi 550.

„V meziročním srovnání je to výrazný rozdíl. Myslím si, že jsou letos docela dobré tituly, vliv má i to, jak se začalo hodně mluvit o tom, jestli otáčivé hlediště bude a co s ním bude, tak lidé chtějí zažít něco, co nezažijí jinde,“ řekla vedoucí obchodního oddělení JD Věra Ernstová.

Kdo odchází z JDČinohra
• Jiří Suchý z Tábora
• Jakub Skála

Balet
• Péter Rovó
• Adéla Abdul Khalegová
• Aleš Krátký
• Petronela Bogdan
(mateřská dovolená)
• Linda Svidró Schneider
(mateřská dovolená)