Ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták (57) oznámil, že 31. října 2014 rezignuje na svou funkci. Jméno jeho nástupce oznámí komise českobudějovickým radním do 7. března 2014. Komise zatím vybrala dva finalisty, jimiž jsou Jana Dvořáková, ekonomická ředitelka JD, a Lukáš Průdek, zástupce ředitelky a šéf marketingu a produkce Dejvického divadla. Deník položil oběma 10 otázek, odpověděla na ně ale jenom Jana Dvořáková.

Jana Dvořáková (39), ekonomická ředitelka Jihočeského divadla, jeden ze dvou kandidátů na pozici ředitele Jihočeského divadla.

„Mojí snahou bude zachovat především kontinuitu vysoké profesionální úrovně Jihočeského divadla a pracovat na její zvyšování. (…) Za zásadní považuji neustále pracovat na rozvoji úrovně marketingu a hledat nové možnosti v komunikaci s diváky. Dále by mohly být zlepšeny pracovní podmínky zaměstnanců, kteří se podílejí na produkci na otáčivém hledišti v Českém Krumlově, které by napomohly vyšší umělecké úrovni,“ uvedla mj. Jana Dvořáková (39).

Lukáš Průdek (31) nejdříve telefonicky slíbil, že otázky zodpoví. Pak ale poslal mail, že odpovídat nebude. V odůvodnění napsal: „Otázky se týkají důležitých bodů koncepce řízení Jihočeského divadla. Zveřejnění odpovědí v tisku v době před samotným výběrovým řízením nepovažuji za dobré především ze dvou důvodů:

Lukáš Průdek (31), zástupce ředitelky Dejvického divadla, jeden ze dvou kandidátů na pozici ředitele Jihočeského divadla.1) S provozem a vizemi stávajícího vedení JD se zatím seznamuji, a proto by bylo předčasné o bodech mé koncepce hovořit.

2) Ke tvorbě koncepce řízení a strategického plánu JD jsem byl vyzván panem primátorem Statutárního města České Budějovice a nepovažuji za správné zveřejňovat své vize dříve, než o nich budu hovořit s ním či s komisí jím k tomu pověřené.“

Jiří Šesták dělal ředitele od 1. ledna 2004, předtím ještě v letech 1994 - 1996. Jihočeské divadlo vzniklo v roce 1919. Dnes má čtyři soubory: činohru, operu, balet a Malé divadlo. Zřizuje ho město České Budějovice, které ho letos dotuje rekordní sumou 87,1 milionu korun.

Více informací včetně odpovědí Jany Dvořákové a komentáře kulturní historičky Jitky Rauchové přinese středeční tištěný Deník