V dopise, který kavárník dostal, píše právník JKF Michal Pavlas, že nájemní smlouva je absolutně neplatná, protože chybí jednoznačné určení předmětu nájmu.

„Pana Moravce jsme vyzvali, aby vyklidil prostory, protože podle našeho názoru nemá v tuto chvíli platnou nájemní smlouvu. V roce 2006 se uzavřela jakási nájemní smlouva za podmínek silně, silně nevýhodných pro filharmonii, kterou si pan Moravec tenkrát dojednal, následně mu bylo ještě sníženo nájemné. Když prostory nevyklidí, podáme žalobu na vyklizení. 
V případě trvajícího sporu bude muset rozhodnout soud," řekl Deníku Michal Pavlas.

Kavárník to ale vidí jinak. Podle jeho advokáta naopak nyní porušuje smlouvu sama filharmonie. A nevidí důvod, proč prostory vyklidit. „Nic neporušuji, žádný spor nevedu, dále provozuji kavárnu dle současné smlouvy. Jejich postoj, že smlouva je neplatná, je bezdůvodné napadání a osočování," říká Libor Moravec.

Spor o kavárnu začal loni na jaře, kdy šéf JKF Otakar Svoboda oznámil, že ji chce zmodernizovat. Jihočeský kraj, který filharmonii zřizuje, slíbil 1,5 milionu, na podzim se mělo otevírat. Jenže výpovědi smlouvy, které dostal kavárník, jsou neplatné. Proti proměně kavárny vznikla petice, tu podepsalo 720 lidí.

Rekonstrukci kraj odsunul na letošek. Již loni v listopadu zdůraznil šéf krajského odboru kultury Patrik Červák, že prostředí kavárny je vyžilé 
a zdevastované. „Jako každý jiný vlastník chceme po určité době přistoupit k opravě domu. Zpřístupníme prostor především vozíčkářům, ti se teď do filharmonie nedostanou," řekl Patrik Červák. Nový má být i vchod, židle, bar či venkovní komorní scéna.

Michal Pavlas říká, že kavárník brání rekonstrukci. 
A nájemní smlouvu označuje za neplatnou a velmi nevýhodnou. „JKF tam ztrácí řádově desítky tisíc korun měsíčně, tak nemá jinou možnost než chránit veřejné prostředky a nechat to posoudit soudem. S panem Moravcem jsme se snažili opakovaně dohodnout, nabízel jsem mu x variant, on v zásadě na žádnou nereagoval, zkrátka trvá na svém, žádný smír nepřipouští," řekl Michal Pavlas.

Kavárník je přesvědčen, že předmět nájmu je vymezen dostatečně. A smlouva, opatřena několika dodatky, mu zaručuje právo prostory užívat. „Námitka absolutní neplatnosti smlouvy je nejenom nemravná, ale i nepřípustná. Pokud filharmonie na svém stanovisku setrvá, budu se svých práv domáhat soudní cestou," řekl Libor Moravec.

ČTĚTE TAKÉ:
Spor o kavárnu ve filharmoniii řeší právníci
Patrik Červák: Kavárna ve filharmonii je zdevastovaná
Modernější kavárnu nechtějí. Bojují proti ní peticí