V kavárně Kafe a tři tečky mají lžičku na cukr ve tvaru srdce. Je pátek pár minut před půl druhou a po frontách na knihy i kávu, které se vytvoří 24 hodin poté, zatím ani vidu.

Ve stanu určeném dílnám sedí 27 dětí a rodičů, jeden pes a Jiří Dvořák čte z Havětníku. Po schodech ze sýpky schází 35letá milevská knihovnice Eva Rejlková. Je zde prvně, nadšená. „Ulovila jsem knihy pro děti, především z Baobabu, okouzlila mě Psí knížka. A protože jsem se právě vrátila z Izraele, vzala jsem si Život v kibucu,“ ukazuje.

Ženy všeho věku mírně převažují. Růžena Horáková (73) z městyse Cítoliby u Loun si vyhlédla kuchařku a knížku pro vnoučka, i Štěpánka Macurová z Tábora (36), matka čtyř dětí, se těší. „Mě nejvíc láká, že si prohlédnu hromadu knížek. Nestíhám moc akce okolo, spíš mi jde o ten nákup. Děti jsou teď s manželem, tak se chci jít podívat,“ říká.

Táborský knižní festival Tabook rozžil o víkendu kotnovskou sýpku i další prostory ve městě. Na snímku výstava v Galerii 140.Zdroj: ČTK/ Václav PancerPro děti a manžela nakupuje šéfka táborského divadla Linda Rybáková, s rodinou dorazila z Brna Eleonóra Hamar. Jezdí pravidelně, hlavně za atmosférou. Festival je lidský, máme to tady moc rádi. Teď jsme byli na dílně s Terezou Říčanovou, je fantastická, jak dovede motivovat děti,“ říká.

Narváno je na čteních v Bao dílně. „Je neuvěřitelné, jak se na Tabooku scházejí lidé. Když jsme začínali, byly plné první tři řady, teď už se sem nevejdeme,“ vítá zde v pátek diváky Tereza Horváthová z pořádajícího nakladatelství Baobab. Besedují Miloš Doležal a Josef Kroutvor. Druhý zmíněný cituje z deníku Karla Hynka Máchy, který 4. srpna 1834 vyrazil na pěší cestu z Prahy. „Oblečen velmi neprakticky, dlouhý plášť s červenou podšívkou. Do deníku si píše: 'Mytí nohou v Jordáně. Tábor. Turecká muzika. Nocleh. Rozprávky v hospodě. Jarmark.' To znamená, že dbal o hygienu,“ rozesměje přítomné Kroutvor, který miluje Novohradské hory a v jedné knize stvořil jejich ducha jménem Bukva.

Táborský knižní festival Tabook rozžil o víkendu kotnovskou sýpku (na snímku) i další prostory ve městě.Zdroj: David Peltán

Miloš Doležal (46), známý životopisem umučeného kněze Josefa Toufara, pochází z Vysočiny („zvláštní, prolámaná, krabatá krajina"). Při civilní službě ji obcházel a objížděl, vozil seniorům nákupy a léky. „Většinou to byli lidé, kteří se narodili za monarchie, dokonce účastníci bitvy na Piavě. Zpomalený svět, protikladný ke zběsilým 90. létům. Měli deníky, památníky, všední a zároveň sváteční literatura, která má svou paměť: rodinné kroniky, zapisování počasí do kalendářů, dnes již potracené fenomény,“ říká.

Kolem půl šesté jsou stánky obsypány, někdo si odnáší i několik tašek knih. Před sýpkou se táhne fronta kočárků, odpadkové pytle, v nichž převládají kelímky od kafe, přetékají. Navečer se uvádějí v život dvě novinky. Nejdřív baobabí krabička 12 ukolébavek. Tereza Říčanová recituje: „Uteču ti do hospody, přerazím se o tři schody. Uteču ti do kuchyně… a teď jsou dvě verze: buď Tam mě čeká strašná tchyně, nebo Tam mě čeká velká dýně,“ baví diváky.

Táborský knižní festival Tabook rozžil o víkendu kotnovskou sýpku i další prostory ve městě. Na snímku spisovatel Marek Toman.Zdroj: David PeltánZajímavého hrdinu má román Chvála oportunity, jejž napsal Marek Toman. Čtenáře provází dějem Černínský palác. Jeho zdi hostily obrazárnu, lazaret, kasárna, útulek pro chudé i úřad Heydricha, dnes zde sídlí česká diplomacie. Autor se v knize hodně věnuje Janu Masarykovi a stavbu místy zábavně polidšťuje, třeba když se palác zamiluje do Lorety a říká jí: „Má drahá, vždyť ani vy nemůžete být pořád sama…“

Sobotní Tabook ve velkém prověřuje kapacitu sýpky. Kolem 13. hodiny se dá uličkami kolem stánků sotva projít. „Za stovku? To je hodnota tisku té knihy,“ diví se mladík nad banánovkou se zlevněnými knížkami. Z pultů jich ubývá, vyprodaný je komiks o Emilu Zátopkovi, který nakreslil Jaromír 99. „Tohle je určitě nejlevnější kniha na Tabooku. Stojí tolik, kolik dáte,“ ukazuje muž z nakladatelství Herrmann a synové skládací kramářský příběh Píseň přeukrutná. „Tak já vám dám aspoň pět korun, ale už jsem si koupila Chomskyho,“ odpovídá oslovená žena.

Táborský knižní festival Tabook rozžil o víkendu kotnovskou sýpku i další prostory ve městě. Na snímku Lucia Piussi, zpěvačka kapely Živé kvety a spisovatelka.Zdroj: David PeltánV dílně grafika Jakuba Plachého se barvami ve spreji vyrábí Medvěd Wojtek ze stejnojmenné knihy. „Nejlepší je ten na tanku,“ volá devítiletý Ondra. Lucia Piussi z kapely Živé kvety, která v pátek rozproudila Pivnici U Lva, čte povídku Luxusní žena za pár šupů, o své nejlepší kamarádce, jejíž manžel i milenec jsou držgrešle, končí se potratem… Plno je i v antikvariátu na podporu domácího hospice Jordán. Kousek odtud postává 58letý Bořivoj Valášek z Jindřichova Hradce, v kočárku střeží vnouče. „Přivedla mě moje paní. Teď jsou s dcerou vevnitř, protože paní učí češtinu a Káťa je knihomol… Sešli jsme se ještě s krumlovskými příbuznými, pěkné odpoledne,“ říká s tím, že ho zaujala knížka o sochaři J. V. Duškovi, do níž přispěl také jeho syn, historik.

Bao dílna přetéká při besedě s ruskou reportérkou Mášou Gessenovou. Lidé stojí i na přilehlé zahrádce, kde právě došlo kafe, a tak jeden ze zahraničních návštěvníků dostává zbytek z konvice zadarmo. Sobotní odpoledne některým dětem zpestřuje na náměstí sraz veteránů, stará hasičská auta i sanity. Slunce stále příjemně hřeje, nebe se zatáhne, až když Tabook o sobotní noci končí…

O Putinovi dnes raději píše z New Yorku

Nejdřív dostala od pořadatelů jako vtipný dar učebnici češtiny. Pak ji dojalo, kolik lidí přišlo. Máša Gessenová (*1967), ruská novinářka, spisovatelka a aktivistka, přivezla na Tabook knihu Muž bez tváře, strhující příběh o Putinovi, který zažila na vlastní kůži, dnes jej ale raději vypráví z newyorského domova.

Patří k nejvýznamnějším odpůrcům ruského prezidenta Vladimira Putina v západních médiích. Narodila se v moskevské židovské rodině, roku 1981 se s rodiči přestěhovala do USA a deset let nato přesídlila zpět do Ruska. Tam 20 let pracovala jako politická reportérka. Po nástupu Putina měla čím dál větší potíže, až se vrátila do Ameriky.

Táborský knižní festival Tabook rozžil o víkendu kotnovskou sýpku i další prostory ve městě. Na snímku ruská spisovatelka a reportérka Máša Gessenová.Zdroj: David PeltánKnihu dokončila v roce 2012, kdy cítila ve vzduchu příslib změn. „Vznikla protestní kultura, pak ale nastala v Rusku katastrofa. V roce 2012 bylo ještě do značné míry demokratickou zemí, dnes existuje opozice jen na papíře, vůdci protestního hnutí jsou ve vězení, v exilu nebo mrtví,“ říká.

Ruský totalitarismus přirovnává k neustále se vracející infekci. Za jeden z jeho nejpřekvapivějších rysů považuje podporu Putina, jež činí 80 procent. „Toho nelze dosáhnout v demokracii, ale ve válečném stavu. Společnost je mobilizovaná. Dalším rysem je ideologie a Rusko je posedlé ideou Velkého Ruska, které ve skutečnosti nikdy neexistovalo,“ řekla Gessenová, jejíž kniha vyšla v nakladatelství Akropolis.