Na počátku knihy s názvem Kriminální příběhy ze staré Šumavy, kterou vydalo nakladatelství Víkend, nestojí na vlnách fantazie vzniklý nápad, ale spousty hodin hledání a bádání v archivech, starých tiscích a novinových článcích. Kromě toho také spousta trpělivosti jejího autora Vladimíra Šindeláře a důsledného seřazování získaných informací a podložených faktů. Z toho důvodu je kniha výjimečná i v tom, že se ve všech uvedených případech jedná o skutečné příběhy, v nichž nebyla měněna ani jména postav, ani názvy míst a okolnosti, za nichž se tyto smutné epizody odehrávaly. Je to vlastně takový kriminalisticky motivovaný šumavský dekameron ze života.

Vladimír Šindelář napsal novou knihu, Kriminální příběhy ze staré Šumavy.Všech deset zařazených příběhů se totiž odehrává v dílčích lokalitách Šumavy. Autor se ale tentokrát nevěnuje opěvování jejích krás, nýbrž realisticky, přesně v duchu tehdejší doby, líčí jednotlivé události, na jejichž konci stojí zločin a pak i následný trest. Na základě ověřených údajů střízlivě a bez přikrašlování popisuje skutečnosti, které trestným činům předcházely. Přesto při jejich čtení mrazí v zádech. Díky autorově syrovému a přesto chápavému předestírání faktů a spřádání zásadních událostí až do konečného vyvrcholení leckdy drsného děje si čtenář uvědomuje, jak nelehké byly tehdejší životní podmínky Šumaváků a jak klikaté jsou cesty osudu. Rozhodně to však nejsou úsměvné historky o pašerácích anebo dojemné lásce z růžové knihovny a už vůbec ne s dobrým koncem.

Nicméně jsou tyhle černé střípky šumavského života nesmírně zajímavým čtením, tím spíše, že jsou v jednotlivých kapitolách popisována místa, která milovníci Šumavy dobře znají. A také výrobní a obchodní podmínky 18. a 19.století, tehdejší životní styl na vesnici i v městečkách, stejně jako tradicemi dané rodinné vztahy. Vypráví se v nich o vojenských zbězích, o lupiči, který pro ranec látek zmařil lidský život, o trestu za zabití novorozeněte, o tragickém konci milostného románku italského dělníka ze stavby železnice v Železné Rudě a tamní dívky, o vraždě prachatického vetešníka, o nečekané dohře jedné hospodské tancovačky, vesnickém Modrovousovi a dalších zločinech, jejichž společným jmenovatelem je Šumava. A všechny napsal sám život…

HANKA HOSNEDLOVÁ