Skoro tisíc diváků přišlo do českobudějovického mutlikina CineStar na půlnoční premiéru sci-fi filmu Star Wars: Síla se probouzí. Podle prvních čísel se zdá, že to bude letošní největší trhák, který zastíní i Padesát odstínů šedi. „Je to ten velký film, velký biják, kultovní záležitost, zaplať pánbůh, že se takové točí. Jsou to filmy, které píšou historii,“ říká manažerka multikina Svatava Kopečková.

Jak velký byl zájem o lístky, když jste je začali prodávat?
Na dotazy, kdy se začnou uvádět Hvězdné války a kdy začne předprodej, jsme odpovídali někdy od poloviny roku, skalní fanoušci všechny informace sledují. Bylo evidentní, že to bude titul, který pro nás bude opravdu zásadní. Předprodej vstupenek na půlnoční projekci jsme zahájili zhruba měsíc před premiérou.

Mizely rychle?
První týden jsme viděli, jak to roste před očima. Na půlnoční premiéry se prodalo 950 vstupenek. Uváděli jsme všechny verze, 2D i 3D, obě jak s titulky, tak dabované. Při půlnoční projekci byl největší zájem o verzi 2D s titulky, což se dalo čekat, protože chodí především dospělí. Za prvních 14 dní jsme polovinu vstupenek vyprodali. Prodávali jsme je jen na pokladnách, diváci neměli možnost rezervací, a to z jednoho prostého důvodu: s půlnočními premiérami máme zkušenost, že řada lidí si vstupenky rezervuje, pak jim do toho něco přijde, rezervaci nezruší a diváci tak dostanou třeba horší místa.

Byla ve středu fronta?
Nebyla na pokladně, protože většina lidí si koupila vstupenky předem. Dávali jsme i na internet upozornění, aby diváci přicházeli aspoň čtyřicet minut před půlnocí, aby byli plynule odbaveni a mohli si v klidu sednout. Přeci jenom odbavit najednou téměř tisíc lidí není až tak jednoduché. Fronty se v určité chvíli vytvořily, nicméně diváci byli úžasní. Na všech bylo vidět, že se velmi těší, že si to užívají.

Multikino CineStar v Českých Budějovicích promítá sci-fi film Star Wars: Síla se probouzí v pěti sálech. Na půlnoční premiéru se prodalo skoro 1000 lístků. Na snímku manažerka multikina Svatava Kopečková.

Přišel někdo v kostýmu?
Někteří chodili v kostýmech, měli s sebou i svítící meče. Byla to velmi příjemná atmosféra a byla jsem moc ráda. Když vidím, že divák je natěšený a my mu to nezkazíme, je to veliká paráda. A pokračuje to dál. Včera mě rozesmáli asi čtyři kluci ve věku 12 let, stepovali před pokladnami asi půl hodiny před otevřením, nadšení běželi, že to musí vidět.

Jací diváci chodí?
Zatím převažují muži různých věkových skupin. Chodí ve dvou, ve čtyřech, v pěti, v partičkách a jsou velmi pohodoví. Je to asi také tím, že před Vánoci máte vy muži víc času (smích). Ale je to asi dáno i tématem, že jsou tam technické vychytávky.

Multikino CineStar v Českých Budějovicích promítá sci-fi film Star Wars: Síla se probouzí v pěti sálech. Na půlnoční premiéru se prodalo skoro 1000 lístků. Na snímku jeden z fanoušků filmu v kostýmu.A přicházejí v kostýmech ještě teď, nebo to bylo jen při půlnoční premiéře?
Nene. Když jsem jela včera domů, tak u pokladny byla krásná holčina, která měla kostým jako princezna Leia, a s ní šel Anakin. Najednou nám ten film trošku přechází do reality a je to prima atmosféra. Doufám, že nám vydrží.

Jak si zájem o tento film stojí ve srovnání s Pánem prstenů, Avatarem nebo Harry Potterem?
Já si myslím, že se dá s těmito tituly srovnat. Jen s Avatarem to úplně nejde, protože tenkrát byla jako obrovská novinka 3D formát, to chtěli všichni vidět. Navíc Avatar byl pro třidéčkový formát úžasný. U Hvězdných válek zatím nemůžu porovnávat čísla, ale ta půlnočka a 950 diváků je velmi dobrý výsledek. Myslím si, že to bude určitě jeden z těch megatitulů, navíc v Praze naši kolegové na Andělu vyprodali dvanáct sálů, tam to byla síla. Připraveni jsme.

Jaké divácké reakce jste zachytila?
Co jsem slyšela fanoušky, kteří odcházeli z filmu, jsou velmi spokojení. Film se líbí, naplňuje všechna očekávání a má ještě jedno obrovské plus, že je přístupný.

A s jakými výrazy vycházejí ze sálů?
Tak chlapi nechodí tak, že by byli ukecaní, to je vlastní spíš nám ženám. Ale jsou spokojeni a je vidět, že to určitě proberou někde u pivka. Usměvaví, spokojení, navíc než film začne a když skončí, zní všude ta nosná melodie. Je to zajímavá atmosféra, baví nás.

Multikino CineStar v Českých Budějovicích promítá sci-fi film Star Wars: Síla se probouzí v pěti sálech. Na půlnoční premiéru se prodalo skoro 1000 lístků. Na snímku fanoušci v kostýmech v Japonsku.

Co znamenají Star Wars pro CineStar obchodně? Je to letošní jednička?
Určitě. Ukazuje se, že letošní rok bude podstatně lepší než loňský. Letos pro nás bylo stěžejní v únoru Padesát odstínů šedi, to byl první zásadní titul, a myslím si, že Star Wars všechno překoná. I když to bude trošku k nesrovnání, protože se nám hezky přesune do ledna, což byly i případy Avatara, Hobita, Harryho Pottera a dalších titulů, které měly premiéru těsně před Vánoci. Dobré výsledky dělaly tyto filmy i v lednu a oprávněně, protože ne všichni chtějí jít do kina, kde je narváno, čekají, až to trošku opadne. I když lístky pořád jsou, díky tomu, že promítáme v pěti sálech, si každý najde svoji verzi a není problém sehnat vstupenky.

Se Star Wars máte spojený prodej různých suvenýrů, figurek. Nakolik je to pro vás ekonomicky důležité?
Nebudu zastírat, že to ekonomicky důležité je, ale jako taková třešnička na dortu. Spíš se snažíme divákům vyjít vstříc, aby si z kina odnesli i něco hmatatelného, co se nedá nikde jinde sehnat. To jsou tato speciální meníčka. Jde o limitované série, nemáme toho nějaké obrovské množství, ale kdo má rád tento druh filmu, dá si figurku k počítači, na stůl nebo ji může darovat. Ke Star Wars takové designové věci patří.

A jakou figurku máte na stole vy?
Já tu mám kopici papírů, protože se tím nemůžu prokousat, zatím žádnou figurku nemám. Jen svého oblíbeného Gandalfa z Pána prstenů, ten mě tady trošku chrání. Snažím se vyřídit resty, na které jsem neměla asi 14 dní čas. Začali jsme Levnou nedělí, na kterou přišlo 5900 diváků, a od ní jedu nonstop, domů se jezdím akorát vyspat a ráno nanovo.