Célestine, ambiciózní krásná pokojská, přijíždí na francouzský venkov přelomu 19. a 20. století pracovat pro zámožnou rodinu. Musí se vyrovnat se sexuálními návrhy svého pána 
i s nevrlou paní domu, zároveň ji fascinuje Joseph, tajuplný zahradník se sklony k antisemitismu. Hlavní roli ve snímku Deník komorné hraje Bond girl z filmu Spectre, Léa Seydoux. Jeho předpremiéru stejně jako jedenácti dalších 
a ještě jiné projekce přináší Festival francouzského filmu, který ve čtvrtek začal v českobudějovickém kině Kotva a potrvá do středy 25. listopadu.

Přehlídka se koná v pěti českých městech. Její start 
v Praze drobně poznamenal teror v Paříži. „Z důvody piety jsme zrušili recepci po slavnostním zahájení,“ řekla mluvčí festivalu Gabriela Zajícová.

V českobudějovickém kině Kotva jede přehlídka ve stejném režimu jako v předchozích letech. „Chceme, aby tady byla klidná akce, je to o filmu a ne 
o žádném teroru. S oběťmi 
z Paříže soucítím velmi, je to něco strašného, nicméně je to celé zahalené do nějakého politického šera. Přijďte na filmy, v Budějovicích se vždycky hodně líbily,“ vzkazuje šéf kina Kotva Jan Turinský.

Přehlídku ve čtvrtek otevřely komedie Rodinka Bélierových, jejíž hlavní představitelka Louane Emera získala za svůj výkon Césara pro nejlepší začínající herečku, a snímek Marguerite, inspirovaný příběhem zoufale falešně zpívající Florence Jenkins. Ten posloužil jako předloha i komedii Je úchvatná!, v níž nyní září v Jihočeském divadle Daniela Bambasová. V pátek festival pokračuje Deníkem komorné a romantickým milostným příběhem Tři vzpomínky, který letos zaujal, stejně jako v sobotu hraná komedie Zbrusu Nový zákon, na festivalu v Cannes.

V Českých Budějovicích začal sedmidenní Festival francouzského filmu. V kině Kotva přinese do 25. listopadu 12 předpremiér. Snímek z filmu Malý princ.

Víkend slibuje šest projekcí. V sobotu potěší děti Malý princ, animovaný film Marka Osborna, k tradici patří i Večer krátkých filmů, letos uvede devět snímků. V neděli následují další dvě předpremiéry: komedie Rodina k pronájmu a novinka Michela Gondryho (oscarový Věčný svit neposkvrněné mysli, Pěna dní) Pomalu a zběsile, příběh letního dobrodružství spolužáků Mikroba a Gasoila. Třetí nedělní projekcí je nostalgická tragikomedie Turné o šňůře americké kabaretní skupiny New Burlesque po Francii.

Dva filmy se promítají 
v pondělí: Ve stínu žen o milostném trojúhelníku a krimi Případ SK1, kde mladý policejní inspektor (Raphaël Personnaz) vyšetřuje brutální sériové vraždy.

V Českých Budějovicích začal sedmidenní Festival francouzského filmu. V kině Kotva přinese do 25. listopadu 12 předpremiér. Snímek z filmu Zbrusu Nový zákon.Klasickým westernem se inspirovalo drama Daleko od lidí o cestě dvou mužů na hřbetě koní za svobodou. „Ve snímku zasazeném do Alžírska roku 1954 exceluje Viggo Mortensen,“ řekla mluvčí festivalu. Druhý úterní film, thriller Pan Bezchybný, líčí, jak začínající neúspěšný spisovatel najde rukopis zemřelého muže a vydává ho za svůj.

Ve středu 25. listopadu zakončí festival dva tituly: podle skutečných událostí natočený snímek Cena slávy o únosu Chaplinovy mrtvoly ve švýcarském městě Vevey a drama Dheepan od Jacquese Audiarda, který za něj získal letos Zlatou palmu v Cannes.

„Dheepan je bojovník za nezávislost, Tamilský tygr. Když se občanská válka na Srí Lance blíží ke konci a porážka se zdá být neodvratná, uprchne do Paříže, kde začíná psát novou kapitolu života jako správce domu na předměstí. Iluzi, že dokáže uniknout konfliktům a vybudovat rodinu, ale záhy rozbije násilí, ve velkoměstě na denním pořádku,“ řekla Gabriela Zajícová.

Všechny filmy se promítají v původním znění s titulky nebo s českým dabingem. Vstupné na jednotlivé projekce činí 100 korun.

Podrobný program na www.kinokotva.cz