V úzkém kruhu fanoušků a vedení klubu se o tom bavili dlouho: uspořádat hudební festival. V sobotu 7. května se myšlenka zhmotní: v českobudějovické Budvar aréně začne Motorfest, kde postupně od15 hodin zahrají skupiny Sto zvířat, Vypsaná fiXa, Michal Hrůza, Kryštof a Wohnout. Výtěžek akce, kterou pořádá Nadační fond Motor, podpoří nejmenší českobudějovické hokejisty.

Jedním z těch, kdo festival spoluvymyslel, je Petr Sýkora, fanoušek a sponzor Motoru. Mezi muzikanty má hodně známých včetně Aleše Zenkla, basáka od Michala Hrůzy, s nímž svého času probíral u piva nápad na hudební benefici. Teď je trochu nervózní z toho, jaká bude návštěva.

Program Motorfestu
13.00
začátek venkovního programu
14.00
otevření haly
15.00
Sto zvířat
17.00
Vypsaná fiXa
19.00
Michal Hrůza
21.00
Kryštof
23:00 - Wohnout

„Z původní myšlenky se vyvinul sen, který bychom si chtěli splnit, tak jen s napětím očekáváme, kolik lidí se přijde podívat. Vzhledem k tomu, jaký má akce cíl – získat co největší sumu, kterou bychom mohli dát těm mrňavým hokejistům – je to docela zásadní," říká Petr Sýkora, člen správní rady Nadačního fondu Motor.

Jde o to pobavit příznivce klubu, oslavit konec sezony a i mimohokejovým návštěvníkům ukázat, že lidé okolo českobudějovického hokeje nejsou jen partou sportovních bláznů, ale skutečnou motoráckou rodinou, která dokáže zorganizovat i akci v hokejových kruzích nevídanou.

Fanoušci se zapojili jako dobrovolníci. Na akci se podílí i předseda fanklubu Pavel Pajky Vágner. „Bude to příjemné, nehledě na to, že moje drahá polovička má zrovna narozeniny, tak si to půjdeme užít. Je prodaných skoro 4000 lístků, lidé určitě zajdou rádi v kombinaci s tím, že je to na dobrou věc, pro hokejová mláďata, i kapely se uskrovnily. Jen trošičku záleží na počasí, spousta lidí bude čekat až na poslední chvíli, jak se vyvrbí počásko, jsme národ chalupářů. Ale mohlo by to mít dobrou atmošku," popsal Pajky.

Venkovní program, který slibuje skákací hrad a další atrakce pro děti, začne ve 13 hodin, hala se otevře ve dvě odpoledne. Největší hvězdou je skupina Kryštof s Richardem Krajčem, začne hrát v 21 hodin. Motorfestem chce splatit dluh budějovickým fanouškům, protože sem nemíří ani se stadionovým turné, ani s Kryštof kempem.

Fanoušci HC Motor České Budějovice při zakončení sezony.

„Akce je nám sympatická a v Budějovicích jsme nehráli poslední dobou žádný velký koncert. Přivezeme i prvky, které jsou na turné, projekce, ledková stěna. Měla by to být náhrada za klubový koncert, jen v trochu větším podání. Richard nebude létat, ale možná si zaplave," řekl Jan Lippert, manažer kapely Kryštof.

Pořadatel Petr Sýkora bere Motorfest jako plnění snu, i když posledních pár týdnů zažil stres. Akci věnuje volné chvilky, když není vytížen prací ve firmě, bere ji spíš jako zábavu. „Ale nepojal jsem to jako večírek. Budu fungovat v zákulisí a kdo ví, co z muziky uvidím. Přijďte se s námi pobavit a podpořit dobrou věc," vzkazuje.

Ti, kdo mají permanentky Motoru, zaplatí za vstup 350 korun (netýká se firemních), ostatní 400 korun. Na místě budou lístky za 500 korun.

Tomáš Nouza: Vezmu celou rodinuNa Motorfest se chystám, vezmu s sebou celou rodinu i rodiče. Každou akci, kde je výtěžek pro děti a dělá se takhle dobře, podporuji. Těším se na Kryštof, líbí se mi styl jejich hudby a texty písniček. Ale celkově mám rád českou muziku, znám všechny, kteří zde zahrají, Vypsanou fixu i Sto zvířat.

To, jak se novému vedení povedlo v roce 2013 hokejový klub vzkřísit a přilákat tolik fanoušků, je něco nádherného. Fanoušci nás drží celou sezonu, ať hrajeme líp, nebo hůř. Za celou kariéru jsem nezažil takovou podporu od lidí, jezdí s námi v obrovském počtu i na venkovní zápasy. Pro nás je to velké plus, každý hráč by si toho měl vážit. Je to něco fantastického.

Tomáš Nouza, útočník HC Motor