Sedmiletý prvňák Ondra a jeho o rok starší sestra Anna jsou zjevně překvapeni. V trolejbusu, jímž jezdí do školy, totiž ráno slyší dvojverší: U zelené ratolesti/ dívčina si cestu klestí. Tatínek jim vysvětluje, že zveršovaná hlášení v MHD lákají na festival Literatura žije, jehož první ročník začal ve středu v Českých Budějovicích a potrvá do pátku. A tak, když před zastávkou Senovážné náměstí – pošta děti slyší: A co dopis, poslali jste?/ Pak na správném jste místě, začnou samy básnit a Anička halasí: Poštičko, poštičko, krknem si a psaníčko…

Na chodníku v parku Na sadech oznamuje křídou psaný nápis Chci Tě!, za  ním srdce a P.S. Tvůj Majáles. Na náměstí Přemysla Otakara II. rachotí před středeční půl desátou dopolední palety. Pořadatelé ve žlutých tričkách z nich staví třídenní knihkupectví s nápisem První literární pomoc. Eliška Štěpánová z literární kavárny Měsíc ve dne je vzhůru od pěti ráno, prodejna složená z 30 palet pod velkým stanem se buduje od šesti. Do auta se nakládá první třetina ze zhruba 7000 knih, které organizátorům darovali lidé do pouliční knihovny na náměstí. Z té si je může dnes 
a zítra kdokoli odnést zdarma, poté pak z kavárny.

V Českých Budějovicích začal třídenní festival Literatura žije. Na náměstí se v improvizované knihovně rozdává na 7000 knih. Na snímku záchodová poezie, vystavená u Solné brány.„Teď vezou další várku.  Když se dnes všechny rozdají, přivezeme další,“ říká rozkmitaná Eliška Štěpánová. Její kolega Jakub Albín nese právě další paletu, jiný dobrovolník si stěžuje, že ho už bolí záda. Kolem desítky beden plných písmen. „Objevují se poklady. Zapadlí vlastenci od Raise, z roku 1924 a barevnými přílohami,“ upozorňuje další pořadatel.

Knihovna na paletách má otevřít ve 13 hodin. Již v 10.45 se ale pár desítek lidí přehrabuje ve stovkách knih. Převládají ženy. Ostatně jediné dva jihočeské literární festivaly pořádají ženy: Tabook v Táboře Tereza Horváthová a tento nový budějovický Eliška Štěpánová. Několik knížek má 
v tašce Věra Šuvajová z Českých Budějovic. Pro vnuka vybrala titul z edice K.O.D. Velká šestka. „Moc se mi tady líbí. Mám doma také spoustu knížek, i když je to trošku drahý koníček,“ říká 67letá žena.

„Dej pokoj s Jiráskem“

Plnou náruč knih má Jiří Husák, milovník beletrie i detektivek. V ruce drží Švejka. „Hašek je můj zamilovaný autor, mám od něho všechno, navíc je moje hodně vzdálená přízeň. Začal jsem se o něho zajímat před 30 lety…,“ nedopoví, protože mu dvě knihy padají na zem. Doma má tento 57letý Budějovičák asi 3000 knih a plánuje, že některé dá  do auta a pořadatelům doveze.

Jedna žena volá: Já bych tady mohla být celý den! Mladá blondýna prohodí ke kamarádce: „Dej mi pokoj s Jiráskem, to se nedá číst!“ S tříměsíční Magdalenkou na prsou se knihami probírá 33letá Magdalena Davidová z Hluboké nad Vltavou. Vybrala detektivky a pro přítelkyni Danu vzala z legrace knížky Statečná Dana a Kamarádka Dana. „A tady mám Děti smějí všechno. Mám jedno, ale plánuju jich hodně. Batoh na zádech, dítě vepředu a knížky v ruce,“ směje se, jak vypadá.

V Českých Budějovicích začal třídenní festival Literatura žije. Na náměstí se v improvizované knihovně rozdává na 7000 knih. Na snímku jedna ze tří zážitkových literárních budek na náměstí.

U záchodové poezie, peprných veršů z WC kavárny Měsíc ve dne, vystavených v Solné bráně, brzdí na kole 30letý Jan Vlček ze Včelné.  Ve škole kdysi také pár toaletních veršů básní napsal. „Je to hezké, každá taková věc je pro Budějovice dobrá,“ hodnotí.

Stejně jako on se jiní zastavují v parku Na sadech. Vít Erban vyzdobil chodník básněmi z žánru haiku, jako třeba: zvedá se vítr/ smích podnapilých dívek/ utichá v dešti. Na Lannově třídě se zase rodí komiks, 20letá studentka Jihočeské univerzity Anna Tesařová kreslí křídami na dlaždice příběh van Gogh 21. století.

Martin C. Putna je literární historik, specializující se na vztah kultury a náboženství.Nejvíc ale žije náměstí, knihy si odnášejí dokonce i japonští turisté. O půl druhé drnká na kytaru jeden z pořadatelů hit Nebude to ľahké, vedle píší kolemjdoucí na stometrový papír příběh města. Začíná slovy:  Budějovická fontána 
a věž stojí spolu, kolostav u pikadoru… Po 14. hodině fungují také tři zážitkové literární budky, v jedné z nich  zní zrovna hlas Jiřího Lábuse, který čte básně Em Rudenka.

Na zahrádce kavárny Měsíc ve dne čte před 17. hodinou básně Walta Whitmana herec Jakub Doubrava, vevnitř se na na křest své e-knihy Tanec posledního dne připravuje Jan Cempírek. Jde o příběh dvou studentů, kteří  založí rockový klub, jehož zdmi prochází tajemná dívka Odjinud. Psal ho 
v hostelu na Novém Zélandu. „Je to moje první kniha a jsem na ni hrdý, zdá se mi z mých knížek nejknížkovatější. Mám ji rád,“ říká Jan Cempírek, který si při křtu nasadil modrou rockovou paruku.

Knihovna na náměstí je ve středu vpodvečer chudší o víc než 2000 svazků. Jeden z mála, kdo odjíždí s prázdnou, je cyklista, který prohodí: „Ty vole, to je knížek! Škoda, že nečtu.“

Tipy z programu

24. duben
12.00 - 17.00 Cizinci čtou v rodném jazyce
16.00 Bezdomovecké divadlo
19.00 Petr Placák (autorské čtení)
20.30 Jiří H. Krchovský (autorské čtení)

25. duben16.00 Čtení (s Jobem) o bolesti naději
17.00 Čtení do ouška
18.00 Martin C. Putna (autorské čtení)
19.30 Kateřina Bolechová, Miroslav Pech a další básníci (autorské čtení)

Více na: www.literaturazije.cz