Kamil Střihavka, Michal Pavlíček, Roman Dragoun, Vladimír Guma Kulhánek, Jan Hrubý, Miloš Meier. Co jméno, to rocková legenda. Tato šestice zahraje jako Supergroup na Svatováclavských slavnostech v Českém Krumově, které se poslední víkend v září prolnou se Setkáním hornických měst a obcí. Nabídnou program pro děti, folklor, zavedou do podzemí a v noci do muzeí a galerií. Vstup je zdarma, radnice dá na obě slavnosti celkem 700 tisíc korun.

Lákadly budou podle ředitele českokrumlovského divadla Jana Vozábala večerní koncerty na náměstí Svornosti. V pátek dorazí Supergroup, zahraje to nejlepší z české a světové rockové klasiky. „Sobotní hudební lahůdkou bude koncert místní a oblíbené kapely Chlapi v sobě. Je složená z muzikantů, kteří už mají něco za sebou, zazní například The Wall, provedení je na českokrumlovské poměry nadstandardní. Spolu s nimi vystoupí dětský sbor Medvíďata. Samostatný koncert bude mít Roman Dragoun, který v Krumlově několik let bydlel a tvořil,“ řekl Jan Vozábal.

Velkou návštěvnost mívá Noc otevřených muzeí a galerií, prohlídky jsou někde spojeny s hudbou či ochutnávkou vín. V sobotu 27. září se tak zájemci zdarma podívají do Egon Schiele Art Centra, které nabízí díla Jiřího Koláře, do Regionálního muzea, jež zve na expozici Zdeňka Buriana, dále na zámek, do Musea Fotoateliér Seidel i synagogy.

Egon Schiele Art Centrum vystavuje do konce října dílo Jiřího Koláře.Pro děti připravili pořadatelé sobotní odpoledne v Pivovarských zahradách, další atrakcí je adrenalinová dráha nad řekou Vltavou, dlouhá 120 metrů. Recesistické sdružení Proradost představí v neděli krumlovské podzemí. V Dobrkovické jeskyni půjdou děti po stopách lovců mamutů, poznají, jak se vyráběly pazourkové čepele, zkusí postaru rozdělat oheň a zablbnou si na pravěké střelnici. Program Podzemí obnáší také jízdu vláčkem v grafitovém dole či prohlídku kolektoru, důlního díla pod historickým centrem.

„Nově vezmeme zájemce do zámeckých sklepů pod třetím nádvořím, kde je depozitář nálezů a je vidět nejstarší vývoj hradu. Dále do Schwarzenberských sklepů a podzemí Bellárie s umělou jeskyní, kouzelným stolem a kuchyní,“ popsal Jan Vozábal.

Nejstarší a nejmladší Václavové, jakož i ti, kteří přijedou z největší dálky, dostanou dárky a novinku, likér s názvem Českokrumlovský karamel od Vaška.

Hornické slavnosti rozžijí město v pátek a sobotu. První den je na programu například večerní soutěžní klání spolků Zavalený havíř. „Je inspirována úslovím mít žízeň jak zavalený havíř," řekl za organizátory Viktor Weiss. Smyslem oslav chráněnců svaté Barbory je podle něho obnova hornických tradic a kultury. Kromě Čechů dorazí početná skupina ze Slovenska, zástupci z Polska, Rakouska, Německa i Maďarska. V sobotu se členové spolků zapojí do průvodu, který bude čítat 800 – 1000 lidí v hornických krojích a uniformách.

Svatováclavské slavnosti v v Českém Krumlově se letos prolnou se Setkáním hornických měst a obcí.

„Přijede velké mmožství hornických kapel, slovenských spevokolů a jako lahůdka tyrolská Holzmusik, kapela hrající na historické nástroje, které jsou pouze ze dřeva,“ doplnil Viktor Weiss. K akci se připojí rovněž Muzeum vltavínů, vystaví poštovní známky spjaté s historií hornictví.

Již tento víkend zpřístupní Krumlov vybrané památky během Dnů evropského dědictví. Letos na seznam patří synagoga, kaple Bolestné Panny Marie a sv. Kříže na Křížové hoře a výjimečně i areál klášterů, který se opravuje a první oficiální návštěvníky přivítá v září 2015.

„V bývalých klášterech minoritů a klarisek vznikne kulturně vzdělávací centrum pro uchování a prezentaci kulturního dědictví s celoroční nabídkou služeb pro odborníky i laiky. Oba kláštery bývaly významnými duchovními centry vzdělanosti a kultury. Ambicí projektu je jim tuto funkci navrátit,“ řekl Filip Putschögl z kanceláře starosty. Na obnovu klášterů dostalo město dotaci přesahující 300 milionů korun.