Zítra hurá na výlet. Začíná hlavní sezona na jihočeských hradech a zámcích, které spravuje Národní památkový ústav (NPÚ). O velikonočních svátcích mají všechny tyto pamětihodnosti otevřeno. Jako každý rok, i ten letošní se zúčastní projektu „Po stopách šlechtických rodů“, který se zaměřuje na téma významných rodů či historických fenoménů. Petr Pavelec, ředitel NPÚ, prozrazuje: „Letos je to Rok renesanční šlechty (RRŠ). Na hradech a zámcích máme co v tomto ohledu nabízet. Celostátním koordinátorem je moravské kroměřížské pracoviště, ale celá řada aktivit bude probíhat i v jižních Čechách.“ V loňské sezoně jihočeské památky navštívilo více než 1,1 milionu výletníků.

Zámek Hluboká nad Vltavou

Jedenáctka jihočeských zámků a hradů zahajuje hlavní sezonu. Stání zámek Hluboká, ilustrační fotoZdroj: Archiv DeníkuHluboká nad Vltavou provozuje tři prohlídkové trasy: reprezentační pokoje, soukromé apartmány a kuchyně. V současné době památkáři chystají další prohlídkovou trasu hostinských pokojů ve druhém patře zámku, kde od roku 1860 během honů spali nejvýznamnější hosté. Dokončena byla stavební obměna a většina restaurátorských prací. K vidění bude šablonová výzdoba intimních pokojů, prvky z regaty Schwarzenberg, kamna s kachlemi z Holandska, perličkou jsou původní toalety. V září se plánuje zkušební provoz.

Hrad a zámek Český Krumlov

Jedenáctka jihočeských zámků a hradů zahajuje hlavní sezonu. Stání hrad a zámek Český Krumlov, ilustrační fotoZdroj: Archiv DeníkuStátní hrad a zámek Český Krumlov vstupuje do sezony 2017 celkem s jedenácti stálými, celoročními i příležitostnými prostorovými komplexy od prvního po páté nádvoří. Řada prostor se oproti minulému roku proměnila, jako například obrazárna s velkou kolekcí původních rámů na obrazech v obrazárně nebo doplňky v expozici v konírně, které potěší hlavně nejmenší návštěvníky. Největším přínosem v letošním roce bude zaměření na poznávací veřejnost, a to provoz studijního centra a studijních a poznávacích projektů.

Hrad a zámek Nové Hrady

Jedenáctka jihočeských zámků a hradů zahajuje hlavní sezonu. Stání hrad Nové Hrady, ilustrační fotoZdroj: Archiv DeníkuNové Hrady počítají s velikonočním programem pro širokou veřejnost. Pro děti chystají tvůrčí dílny, zdobení velikonočních perníků, výrobu vystřihovánek a ještě další atrakce. Na Velký pátek mají Nové Hrady připravenou speciální prohlídku hradu v rámci didaktického programu Prohlídky hradu s hraběnkou Terezií. Na sezonu se chystá celá řada výstav. První se bude věnovat fenoménu historického šermu. Výstava bude mít vernisáž 1. 4. ve 14 hodin. Mezi další akce budou patřit podzimní novohradské slavnosti.

Zámek Jindřichův Hradec

Jedenáctka jihočeských zámků a hradů zahajuje hlavní sezonu. Stání hrad a zámek Jindřichův Hradec, ilustrační fotoZdroj: Archiv DeníkuV dubnu začíná výstava Umění restaurovat. Ve spolupráci s umělecko-průmyslovým muzeem budou v patře Adamova stavení vystaveny vzácné tapiserie a textilie včetně šatů Jana Rudolfa Černína. Dne 27. 5. se otevřou dveře do nově obnovených zelených pokojů, které jsou součástí Adamova stavení. Trasa by se nově měla soustředit na osudy a každodennost hradeckých obyvatel v 18. století Lucie Otylie z Hradce a Viléma Slavaty. Dne 17. 6. startuje výstava Květiny od renesance k romantismu.

Zámek Dačice

Jedenáctka jihočeských zámků a hradů zahajuje hlavní sezonu. Stání zámek Dačice, ilustrační fotoZdroj: Archiv DeníkuVedení zámku chystá novinku, která umožní návštěvníkům a filmovým nadšencům nahlédnout do míst zámku, která nejsou běžně přístupná, tzv. Filmové středy. První projekce se uskuteční 10. května. Na první sobotu v září se chystá barokní jarmark. Užijí si děti i dospělí. Každou letní sezonu provází tematická výstava. Letos startuje první výstava z cyklu neřestí zaměřená na kávu a čokoládu. Výstava bude mít vernisáž 15. 6. Milým překvapením má být pro turisty historická klec s párem papoušků.

Zámek Červená Lhota

Jedenáctka jihočeských zámků a hradů zahajuje hlavní sezonu. Stání zámek Červená Lhota, ilustrační fotoZdroj: Archiv DeníkuČervená Lhota vstupuje do nové sezony s novou expozicí. K vidění budou repliky původních tapet, o jejichž výrobě se na zámku točil dokumentární film, celý původní mobiliář, relikviářový domácí oltářík a v podstatě byt, který obýval předposlední lhotecký majitel princ Johan Schönburg pohřbený v zámeckém parku. V květnu vystoupí v zámeckém divadle divadlo LokVar. Poprvé budu prohlídky formou řetězového provádění, kdy budete mít možnost volně procházet interiéry, v nichž budou průvodci.

Zámek Vimperk

Jedenáctka jihočeských zámků a hradů zahajuje hlavní sezonu. Stání hrad a zámek Vimperk, ilustrační fotoZdroj: Archiv DeníkuVimperk prochází rekonstrukcí Horního zámku, na kterou získali z dotačního systému IROP 110 mil. Kč. Znovu po padesáti letech bude na zámku výstava fotografky Marie Šlechtové. V rámci RRŠ si na zámku připravili edukační program na červenec a srpen Hravě renesančně s programy Objev sál, Postavíš zámek a Poznej renesanční zahradu. Hlavní letošní muzejní počin s názvem Před oponou za oponou… Vimperák! je výstava divadelních spolků v průřezu od konce 19. století do současnosti.

Hrad Landštejn

Jedenáctka jihočeských zámků a hradů zahajuje hlavní sezonu. Stání hrad Landštejn, ilustrační fotoZdroj: Archiv DeníkuHrad má třetí tematickou sezonu, která je věnována 15. století. Bude se zabývat stavbou hradu a šlechtici, kteří sídlo vlastnili. Na začátku května následuje divadelní představení ochotnického spolku z Deštné s názvem Tajemství hradu v Karpatech. Vedení chystá program i na mezinárodní den architektury a archeologie. Letos chtějí kolem hradu začít budovat naučnou stezku zaměřenou na přírodu. V okolí se dá odchytit až 8 druhů některých i vzácných netopýrů. Dětské vstupné zdraží o 5 Kč.

Hrad Rožmberk

Jedenáctka jihočeských zámků a hradů zahajuje hlavní sezonu. Stání hrad Rožmberk, ilustrační fotoZdroj: Archiv DeníkuV Rožmberku nad Vltavou si mohou turisté vybrat ze dvou prohlídkových tras hradu Rožmberk nebo zavítat do muzea hrdelního soudnictví. Zajímavou novinkou hradu Rožmberk je rekonstrukce věže Jakobínky výhradně historickými metodami a postupy, experimentální projekt vzbuzující pozornost veřejnosti. Vzdělávací program Jeřáby táhnou Jakobínku seznamuje děti s principy stavění ve středověku. Došlo ke zdražení cizojazyčných prohlídek, jinak vstupné zůstává nezměněné.

Zámek Třeboň

Jedenáctka jihočeských zámků a hradů zahajuje hlavní sezonu. Stání zámek Třeboň, ilustrační fotoZdroj: Archiv DeníkuObjekt se také zúčastní RRŠ. Od června do září budou podvečery na zámku věnovány renesančním tancům. Červenec a srpen bude zaměřen na nejznámějšího třeboňského šlechtice Petra Voka. Třeboňské čekají i hudební programy jako třeba Renesance nejenom na Třeboni. Po jedenácté se uskuteční výstava Amarylis ve společnosti květin renesance a poklady italské keramiky. Léto zahájí v zámecké galerii Proměna krajiny na schwarzenberských panstvích Hlubocka a Třeboňska.

Zámek Kratochvíle

Jedenáctka jihočeských zámků a hradů zahajuje hlavní sezonu. Stání zámek Kratochvíle, ilustrační fotoZdroj: Archiv DeníkuNávštěvníky čeká 20. 4. již tradiční přednáška překladatele profesora Martina Hilského, tentokrát na téma renesanční komedie Marná lásky snaha. Koncem května můžete přijít do budovy Markéta na vernisáž scénografa Matěje Formana. Letní večery budou věnovány divadlu. Ve spolupráci s divadlem Continuo se odehraje asi 11 představení za sebou. Na Kratochvíli se sjedou studenti divadelních fakult z celého světa. V září mohou milovníci literatury přijít na autorské čtení Děkujeme za vaše básně.