Pět umělců Jihočeského divadla (JD) získalo 3. února širší nominaci na Cenu Thálie. Jsou to baletka Julie de Meulemeester za roli Rothbart & Odilie v inscenaci Labutí jezero, Viktor Svidró za roli Siegfrieda ve stejném titulu, Lukáš Bařák za roli Figara v opeře Figarova svatba, Alexandr Beň za Amonasra v opeře Aida a Aleš Voráček za roli Gustava von Pottensteina v operetě Země úsměvů. Šanci získat Thálii ale nemají, to by se museli dostat do užších nominací.

„Je to velký úspěch, ale je mi trošku líto, že se tam nedostal nikdo z činohry. Ale určitě velký úspěch a jsme rádi, že si kritici všímají toho, co na jihu Čech děláme,“ řekla šéfka obchodního oddělení JD Věra Ernstová.

Širší nominaci na Cenu Thálie získal 3. února zpěvák Jihočeského divadla Alexandr Beň za roli Amonasra v inscenaci opery Aida.

Loni se do užších nominací dostala z JD herečka Věra Hlaváčková za hlavní roli Věry v dramatu Job Interviews, které pro divadlo napsal Petr Zelenka. Nakonec ale cenu nezískala.  V užších nominacích na Thálii byli loni ještě dva umělci spjatí s JD: Jolana Fogašová za role Ježibaby a Cizí kněžny v Rusalce na točně a barytonista Svatopluk Sem, který zde měl první angažmá. Ten loni zabodoval s rolí Wolframa z Eschenbachu v opeře Tannhäuser z repertoáru ND.

Thálii získal z Jihočeského divadla zatím jen tanečník Zdeněk Mládek, v roce 2011 za balet So In Love, předloni se do užších nominací dostal jeho kolega Viktor Svidró za výkon v inscenaci Kauza Kafka.

Herecká asociace rozdá Ceny Thálie 26. března v Národním divadle, udělí jich celkem patnáct. Večer bude přenášet Česká televize, moderovat ho bude herec, dramatik a režisér Antonín Procházka.