Nové Hrady na Českobudějovicku připravují Festival hudby, na němž vystoupí i houslový virtuos Jaroslav Svěcený. Premiérový ročník se uskuteční na přelomu července a srpna a nabídne tři koncertní večery. Svěcený se představí v každém ze zmíněných večerů a pokaždé jeho houslové vystoupení bude doprovázet jiný hudební nástroj.

Poprvé Svěcený ve městě poblíž česko-rakouské hranice vystoupí 29. července a divákům nabídne barokní hudbu za souznění houslí a cembala. Druhý koncert by se měl uskutečnit v poutním kostele v nedaleké Dobré Vodě a zazní na něm skladby pro housle a kytaru. Na závěr festivalu pak Svěceného bude doprovázet akordeon, když na programu budou hlavně jihoamerická tanga zejména od skladatele Astora Piazzolly.

„Každý starosta je jistě rád, když slyší o svém městě, že má svůj genius loci, že z něj vyzařuje pozitivní energie a že je svým způsobem jedinečné. Jsme velmi rádi, že si naše město a region pan Svěcený oblíbil a má zájem s námi budovat hudební festival s obsahem, který je vedle jeho osobnosti významně orientovaný na hudební skladatele a umělce s přímou vazbou k našemu městu a který je prostorem k setkávání různých lidí i národů,“ řekll starosta Nových Hradů Vladimír Hokr.

Vstupenky na festival se budou pohybovat v cenovém rozmezí od 50 do 250 korun.

(čtk, kul)