V mravence se promění každý, kdo nyní vejde do písecké Sladovny. Tam se totiž vrátilo Mraveniště, dětmi milovaná hravá výstava, kterou pro píseckou galerii připravil před dvěma lety Vladimír Větrovský. S drobnými obměnami nyní vznikl v sále Nízké trámy žlutooranžový labyrint tunelů, komůrek a chodeb. Expozice, která při své premiéře přilákala do Sladovny 13 643 lidí, zde tentokrát zůstane do 1. listopadu.

Mraveniště II., stejně jako jeho předchůdce, se zrodilo Sladovně na míru. „Všechno je vymyšlené tak, abychom se cítili malincí. Labyrint je inspirovaný reálným tvarem mravenčích chodbiček," říká autor projektu Vladimír Větrovský, který studoval scénografii na DAMU a malbu
u Michaela Rittsteina na AVU. „Děti s rodiči vstoupí do nového světa plného dobrodružství. Jsou v něm různé překážky, prolézačky, může se tu běhat, hrát si, plnit úkoly, jen tak lézt na věž nebo na můstek. Je to velké objevování,“ říká autor Mraveniště.

Nízké trámy se proměnily v labyrint prolézaček a chodeb plných rozličných herních prvků. Přiblíží dětem mravenčí život, aby ho pochopily v kontextu: mraveniště jako společnost, jako obraz městského hemžení, místo pro hru, zdroj inspirace, prostor pro vzdělání, pohyb a tajemství. Návštěvník se ocitne pod zemí, vprostřed obřího mraveniště, pozná, jaké to je být a myslet jako mravenec.

V labyrint tunelů, komůrek a chodeb se proměnilo sál Nízké trámy v písecké Sladovně. Pod názvem Mraveniště II. se sem vrátila úspěšná výstava, která slibuje objevování: překážky, prolézačky, může se tam běhat, hrát si, lézt na věž nebo na můstek.

Oproti původní verzi obsahuje Mraveniště II. několik změn. Zůstaly jádro, labyrint jako gigantická papírová socha, kukly i vajíčka. Změnila se výška věže, most je nižší. Řada prvků se postavila znovu, některé jsou nové.

„Přibyla nám skluzavka, moje děti ji vyzkoušely a dostal jsem pochvalu. Zachovali jsme prakticky to nejoblíbenější, co v Mraveništi bylo, spižírnu s ultrafialovým světlem plnou malinkých molitánků. Přišli jsme o královnu, to už mi děti vyčetly, ale nedala se už zrekonstruovat. Ale když jsem pozoroval, jak se děti vžívají do mravenčích rolí, mohou si na královnu hrát samy,“ řekl Vladimír Větrovský. Oproti 'jedničce' zmizely projekce, zůstávají ale zvuky přírody.

Mraveniště stavěli jeho autoři potřetí, kromě Písku se objevilo i v Českých Budějovicích. V expozici se mísí socha, malba, prostorová instalace, scénografie a interaktivní hra. Labyrint je z recyklovaného materiálu – lepeného obalového kartonu; autoři dále použili dřevo, různé nalezené předměty, vodou ředitelné barvy a další přírodniny. Tím podporují trvale udržitelný rozvoj, jedním z inspiračních zdrojů byl i 'architekt odpadu' Michael Reynolds.

V labyrint tunelů, komůrek a chodeb se proměnilo sál Nízké trámy v písecké Sladovně. Pod názvem Mraveniště II. se sem vrátila úspěšná výstava, která slibuje objevování: překážky, prolézačky, může se tam běhat, hrát si, lézt na věž nebo na můstek.„Smyslem je přivést mladou generaci cestou výtvarného umění do imaginárního světa hmyzího společenství a rozvinout vztah a respekt nejen k těmto živočišným tvorům, ale i k ostatním lidem,“ řekla ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová. I tentokrát připravila galerie pro děti lektorské programy, dílny, kostýmy mravenců a pracovní knihy.

Hlavní výstavou sezony je Trnkova Zahrada 2, potrvá do 18. října. Děti pobaví mluvící velryba, trpaslík, sloni jezdící na skateboardu, pavoučí prolézačka či kočkodrom. Ožila tak asi nejznámější knížka Jiřího Trnky, který by se letos dožil 103 let. Expozici připravili jeho syn Jan a vnuk Matyáš.

Oblíbenou knížku několika generací dětí rozhýbali díky projekcím a interaktivním exponátům. „Chtěli jsme, aby byla poctou původnímu dílu i jeho vzkříšením a oživením. Knížku adaptujeme do 21. století, jen připomenout ji nám připadalo trošku málo,“ řekl Matyáš Trnka.

Písecká galerie Sladovna otevřela hravou výstavu Trnkova Zahrada 2. Ožívá v ní oblíbená kniha několika generací, kterou napsal Jiří Trnka. Děti pobaví mluvící velryba, trpaslík, prolézačky či kočkodrom (snímek).Promítá se na stěny, na strop, na zem, do barokní almary i v hlavě trpaslíka. Atrakce v sobě navíc mají zabudovaná čidla a reagují na pohyb návštěvníka.

Expozici tvoří deset scén. Například obrovská zelená mluvící velryba, Trpaskop, skrze nějž se dítě podívá do nitra velkého trpaslíka, kočkodrom, který ocení nejmenší – kdy jindy mají možnost projet se v galerii na tříkolce? Pobaví i Račí houpačka Rakenrol, prolézačka z velrybích brýlí či Mouchoport, kde se děti promění v obří mouchy.

Zvláštní akci připravila Sladovna na 1. srpen. Zpestří prohlídku historie tamního sladovnictví, zakončenou výstavou Svět piva. „V sobotu od 9 do 12 hodin nabízíme zdarma ochutnávku piv Topvar a Kaltenecker,“ řekla Lída Klímová z marketingu Sladovny.