Výstava má název Různosti a jde o snímky studentek druhého ročníku oboru Užitá fotografie a média Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České v Českém Krumlově. Jako kurátorka ji připravila jejich vyučující Bohuslava Maříková, známá z českobudějovické Galerie Nahoře. Původně chtěla výstavu pojmenovat Kontrasty, ale nakonec se rozhodla pro Různosti. „Myslím, že přesně odpovídá tomu, co dívky vystavují. Neměly jedno téma, vystavují svoje momentálně nejlepší práce a každá fotografuje něco jiného,“ vysvětlila Bohuslava Maříková, podle níž jsou studentky na dobré cestě k tomu, aby se z nich staly skutečně kvalitní fotografky.

Když si prohlížela jejich fotografie, znovu si uvědomila, jak citlivě vnímají mladí lidé svět kolem sebe. „A když mají ještě dar vidět věci, které ostatní nevidí, a k tomu výtvarné nadání, je to báječná kombinace,“ říká kurátorka a pokračuje. „Když se s takovými lidmi spřátelíte, zjistíte, že jsou srdeční, otevření, přímí, někdy hubatí nebo umínění, někdy líní, ale téměř všichni jsou citliví a pravdiví. Většině z nich život ještě neukázal svoji odvrácenou tvář a pocity vám dají bez zbytečných okolků najevo. Když se jim něco nelíbí, dozvíte se to okamžitě. Servítky si neberou. O tom jsem se ve škole už mockrát přesvědčila,“ doplnila Bohuslava Maříková.

Autorky výstavy: Barbora Berková, Kristýna Dibalová, Anežka Dvořáková, Tereza Kudryová, Alžběta Landová, Nela Maredová, Klaudie Marhounová (finalistka letošního ročníku soutěže českých středních škol Photocontest), Mirka Snížková a Anna Švejstilová.