Jaký byl váš pocit, když vám z prezidentské kanceláře zavolali, že máte 28. října přijít na Hrad?
Bylo to určitě velké překvapení, protože jsem s ničím podobným nepočítal. Byl jsem překvapený, říkal jsem si, že jsem na to ještě mladý, ale jinak mě to potěšilo.

Jaký to byl ve středu zážitek?
Krásný zážitek, protože Vladislavský sál je plný, nosí tam ty vlajky, zpívají českou hymnu, tak vás to opravdu vezme za srdce. Já se teď snažím i na normálních koncertech hrát na začátku hymnu, napsal jsem takové variace na Kde domov můj, tímhle způsobem podporuji národní hrdost, jsem pyšný na to, že jsem Čech. Jsem toho teď takový plný. Bylo to moc hezké.

Měl jste prostor mluvit přímo s prezidentem?
Ano, všichni ocenění jsme měli setkání s prezidentem před oceňováním. Udělal kolečko a s každým oceněným prohodil pár slov, řekli jsme si pár vět.

Jakých?
Jak se mají modré housle a jak se mám, bylo to fajn.

Čemu nejvíc přičítáte, že jste dostal vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti umění?
Já myslím, že je to za práci, kterou jsem tady odvedl. Jak jsem říkal, cítím se na to ještě dost mladý, žádné ocenění jsem neočekával ani bych ho neočekával, ale přece jenom mám za sebou nějaká léta velké práce, kterou se asi rozhodli ocenit, a já v ní budu samozřejmě pokračovat.

Potěšilo vás, že jste vyznamenání dostal právě od tohoto prezidenta?
(úsměv) Já to nerozděluji na to, od kterého prezidenta ocenění je, protože ho sice musí samozřejmě předat hlava státu, ale jinak je to státní vyznamenání. Já to beru tak, že jsem ho dostal od státu a za práci, kterou dělám.

Jste příznivcem Miloše Zemana?
Nejsem příznivec Miloše Zemana, ale respektuji hlavu státu. Byl jsem daleko větší příznivec Václava Klause, a od něj jsem to ocenění nedostal.