Prostopášná komedie Don Juan, hudební mejdan Ježíšek Superstar i dlouho zde neviděný balet na špičkách. Jihočeské divadlo (JD) uvede v nové sezoně 16 premiér, přičemž poprvé ve své historii nabídne i rodinný muzikál napsaný přímo pro tuto scénu.

Činohra
Téma sezony zní Co všechno chce člověk v životě ovládat. Činohra nasadí šest komedií. „Zajímá nás krása, velikost, bída, složitost, nejistota lidských vztahů a existence. Výjimečná je hořká komedie Knězovy děti chorvatského dramatika a muzikanta Mate Matišiće. Jednak tím, že se balkánské hry objevují na českých jevištích velmi zřídka, jednak lehce skandálním tématem,“ řekla šéfka činohry Jana Kališová.

Očekávání je spjato s novou detektivní komedií irského dramatika Martina McDonagha Kati. JD již hrálo jeho kusy Mrzák Innishmaanský, Kráska z Leenane a Osiřelý západ. Vedení činohry sáhlo i po další ověřené autorce: komedii o lásce Opona! napsala Maria Goos, od níž se zde uváděl Fuk! Českou premiéru bude mít ostrá a černá komedie Přisámbůh!, jež zažila před rokem úspěšnou premiéru na Broadwayi.

„Trochu sociologická je komedie Úča musí pryč. Autor ji napsal poté, co byl účasten třídní schůzky svých dětí, trvalo mu to pouze dvě noci a v Německu se stala velmi populární. Sezonu zakončí prostopášná komedie Don Juan,“ řekla Jana Kališová.

Soubor posílili Petr Halíček, který hrál role jako Valmont, Peer Gynt nebo Faust, a čerstvý absolvent JAMU v Brně Jakub Urbánek. Odešla Lenka Šestáková, nadále ale bude hostovat.

Lukáš Slavický (35) bude od července 2016 nový šéf baletu Jihočeského divadla.Zdroj: ČTK/ Václav PancerBalet
První sezona, v níž soubor povede Lukáš Slavický, který vystřídal Attilu Egerháziho. Přišli čtyři noví tanečníci z Kanady, Řecka, Itálie a Francie. V souboru jsou nyní jen dva Češi, Zdeněk Mládek a Barbora Coufalová. „Tanec je uměním beze slov, mezinárodní, nejde o to, jestli je někdo Čech. Na konkursu, do kterého se přihlásilo asi 300 lidí, bylo Čechů minimálně a rozhoduje kvalita,“ řekl šéf souboru.

První premiérou budou dvě choreografie ve večeru Shakespeare & Stravinskij. V něm se na jeviště po delší době vrátí tanec na špičkách. „Klasika by se zde měla objevit. Jsem příznivcem toho, aby soubor nabízel různé druhy tance, jak na špičkách, tak současný. Chceme dělat to, co je kvalitní, ale i oslovit diváky, kteří chtějí tanec na špičkách,“ řekl Lukáš Slavický. Druhou premiéru připraví tři mladí choreografové z uskupení Dekkadancers.

Opera
Všechny premiéry spojuje téma záměny identity. Režijně v JD debutuje umělecký šéf souboru Tomáš Studený Rossiniho kusem Příležitost dělá zloděje, který zazní v češtině. Dále připraví Verdiho operu Trubadúr. Diváci ji uvidí v mezinárodním pěveckém obsazení na scéně Metropolu a v létě před otáčivým hledištěm. Milovníky operet potěší Mikádo, zrežíruje ji mladý Dominik Beneš.

„Mikádo je v anglofonním světě pojem, mimořádně úspěšná, při prvním uvedení zaznamenala něco přes 600 repríz. Hlavně je vtipná, má suchý anglický humor,“ řekl Tomáš Studený. Soubor posílil tenorista Peter Malý, jenž zde zpíval již v komedii Zakletý princ.

Jihočeské divadlo pořádalo 6. listopadu Utajený koncert, diváci nevěděli, kam jedou. Hrálo se v hangáru Letecké záchranné službyv Plané. Jako závěrečně překvapení si diváci prohlédli nasvícenou helikoptéru na heliportu.Zdroj: Jihočeské divadlo/ Michal Siroň

Malé divadlo
Tento soubor zažil malé personální zemětřesení. Přišlo pět nových herců a odešli Jan Hönig, Jan Vejražka nebo Sofia Adamová, poslední sezonu dohrává Lucie Škodová.

První ze čtyř premiér chystá Malé divadlo na říjen, inscenovaný koncert Ježíšek Superstar. „Když má Ježíšek narozeniny, musí makat, je to tak už dva tisíce let a my mu chceme uspořádat historicky první narozeninovou oslavu a mejdan,“ řekl režisér Janek Lesák.

Po Novém roce uvede novinku pro nejmenší děti, v níž se seznámí s divadlem zevnitř, samy si sestaví příběh, udělají kulisy a zahrají role od vrátného přes scénografy až po oponáře. Začátkem května přijde premiéra venkovní inscenace Jenom tři mušketýři, chybět bude D'Artagnan. Sehrají ji na obrovském povoze v různých místech města.

Ateliér 3D, který se zrodil s příchodem ředitele Lukáše Průdka, láká nově na ruchařsko – dabingovou dílnu, prohlídky dílen v Novém Vrátě, kurzy tvůrčího psaní či pohybového a fyzického divadla. JD též pokračuje v sérii Utajené koncerty, první se odehraje 16. listopadu, druhý v květnu. „První má podtitul Broken Love a zazní hudba inspirovaná slavnými dvojicemi, kterým to tak úplně nevyšlo, jako Othello a Desdemona nebo Romeo a Julie,“ řekl šéf opery Tomáš Studený.

Od pravěku až do normalizace v Československu proletí dějiny rodinný muzikál Kronikáři. Bude společným dílem všech souborů JD a je to poprvé, co pro zdejší scénu vzniká muzikál. Zrežíruje ho Petr Hašek, premiéra bude 17. března.

Objeví se v něm 25 hráčů orchestru, 18 zpěváků opery, osm tanečníků, osm herců Malého divadla, dva činoherci, dvě děti a jeden host. Napsali ho Helena Kebrtová a David Košťák, hudbu složil David Hlaváč.

„Trošku se zapomíná na historii a je dobré se z ní občas poučit. Budou to stručné dějiny světa, Egypt, století páry i druhá světová válka,“ řekl Petr Hašek. Hrát bude orchestr naživo.