První díl vidělo v kinech 651 813 diváků a stal se nejnavštěvovanějším českým filmem roku 2013. Na dvojku se například ze Záboří, kde padla i první klapka trojky, vypravoval autobus. Značka Babovřesky, pod kterou je podepsán režisér Zdeněk Troška, táhne. Třetí díl komedie, který nese stejně jako předchozí dva podtitul Z dopisu venkovské drbny, přichází do kin a v jižních Čechách má dvě předpremiéry: 9. ledna v českobudějovickém multikině, 10. ledna v Týně nad Vltavou. Do obou biografů přijede režisér i několik herců.

Příběh se opět točí kolem party akčních babek. „V tomto díle vypoví báby vesnickým klukům, kteří pálí za jejich vnučkami a přivedou je do jiného stavu, válku. Ti se brání a se starostou vymyslí jejich likvidaci. Navíc do vsi přijíždí nový farář, Polák Zbygniew Krapuščinski, aby 'zpustlé' babky napravil,“ řekl Zdeněk Troška k ději komedie Babovřesky 3.

Natáčel zase především v jižních Čechách, kromě Záboří 'hrají' ještě Dobčice, Holašovice, Hluboká nad Vltavou, Milevsko, Netolice či Pištín. Tři dny se točilo v Turecku. „Staré dámy si to užívaly, některé byly poprvé v životě u moře, některé poprvé letěly letadlem,“ řekl režisér. Z herců se nově objeví Tereza Bebarová a Tomáš Trapl, jako cikánka Aranka se vrátí Lucie Bílá. Chybět naopak budou Jan Dolanský a Martin Stropnický.

Do kin přichází komedie Babovřesky 3, kterou režisér Zdeněk Troška natáčel v jižních Čechách. Do kin přichází komedie Babovřesky 3, kterou režisér Zdeněk Troška natáčel v jižních Čechách. Přípitek před první klapkou, režisér a hejtman Jiří Zimola.Starostu i potřetí ztvární Pavel Kikinčuk. Popisuje, co jeho postava plánuje. „Budu se snažit zbavit těch bab: dozvím se, že jedna stará paní odjela do Orientu, nevydržela to horko a, jak se říká, natáhla brka. Tak dostanu nápad, že bych tam mohl poslat tyhle babky drbny,“ řekl herec.

Multikino CineStar chystá na 9. leden předpremiéry do čtyř sálů, první od 19 hodin. Hodinu předtím začne autogramiáda v přízemí obchodního centra Čtyři Dvory. Další akci naplánoval multiplex na 18. leden: neděli s filmem Babovřesky 3, kdy se budou mj. losovat ceny.

Manažerka multikina Svatava Kopečková upozornila na regionální rozměr komedie. „Jakmile Zdeněk Troška natáčí film, tak ho většinou točí v jižních Čechách, takže se jdou všichni podívat ze zvědavosti. Navíc Babovřesky se točily opravdu kousek od Budějovic, chodí řada lidí, kteří si buď zahráli v komparsu nebo je tam jejich chalupa, jejich známí. I z tohoto pohledu je film významný,“ řekla manažerka.

Velmi důležité je pro CineStar obchodní hledisko. Svatava Kopečková zdůrazňuje, že návštěvnost, jaké dosahují Babovřesky, má dnes už jen málokterý český film. „První díl byl divácky nad očekávání, druhý za ním trochu zůstal, ale trojku, alespoň co se dívám na předprodeje, budou chtít lidé vidět, závěrečné díly mají návštěvnost. Je to i dobré načasování: v lednu ťukance a potom premiéra v únoru. Věřím, že přijde víc lidí než na dvojku,“ doplnila Svatava Kopečková.

Trailer k filmu ZDE

Rekordní zájem o Babovřesky zažívá Kameňákov – Týn nad Vltavou. V tamním kině, kde se bude 10. ledna promítat třetí díl třikrát a publikum zažije besedy i autogramiády, se Babovřesky 2 hrály až do srpna. „U nás není žádný jiný titul, který by takhle držel s návštěvností. Pro nás je to jeden z nosných filmů, v tomto kině jeden ze tří nejlepších loňského roku. Dokáže ulehčit lidem od denních starostí, pobavit je, přijdou na jiné myšlenky a mnohdy se podívají sami na sebe či do své rodiny,“ řekl kinař Zdeněk Prach.

Nijak proto nepřekvapí, že režisérovi a jeho štábu připraví velké přivítání. Loni dostal Zdeněk Troška dort s filmovými figurkami, něco podobného ho čeká i letos. Šéf kina Zdeněk Prach je rád, že režisér drží nad Týnem, kde natáčel sérii Kameňáků, ochrannou ruku a zachoval si k městu blízký vztah.

Když měla komedie Babovřesky 2 předpremiéru v Týně nad Vltavou, dostal režisér Zdeněk Troška dort.

„Zdeněk Troška je můj největší přítel z filmařské branže. Velice si toho přátelství vážím, i toho, co dělá pro naše diváky. Babovřesky se dají lehce přirovnat k trilogii Slunce, seno…: trefují se do nejprostšího lidového humoru, pobaví situacemi ze života,“ řekl kinař.

Zajímavý je pohled na publikum, které na Babovřesky do kin chodí. Manažerka CineStaru si všimla, že přicházejí celé party, které se chtějí bavit a smát. Řada lidí se na snímek vysloveně těší. „Jdou s tím, že očekávají jenom legraci, že se pobaví, nikdo neočekává žádné umění, což pan režisér taky deklaruje: říká, že dělá film pro lidi, a to naplňuje opravdu stoprocentně. Lidé se odreagují, užívají si to a jdou domů. Kolikrát žasnu, jací diváci chodí: říká se, že jsou to 'vesničané'. Ne! Je to široké spektrum diváků od odrostlých dětí až po seniory, všechny věkové kategorie, a opravdu jdou z kina a řeknou: pobavili jsme se, byla to sranda, byl to Troška. A filmů, kdy se mohou lidé jen pobavit a zasmát, není mnoho,“ popsala Svatava Kopečková.

Vstupenky na předpremiéru v budějovickém multikině stojí 159 korun, předprodej již začal. V Týně diváci 10. ledna zaplatí 140 korun, v únoru podle Zdeňka Pracha klesne vstupné na 120 a postupně až na 80 korun.