Ne vždy, když se sejdou kamarádi s kytarami, vznikne kapela. Ne každá kapela, která vznikne, je dobrá a zajímavá. A zdaleka ne každá dobrá a zajímavá kapela se stane legendou. Pánům – tedy tehdy spíš klukům – Hříbalovi, Poláčkovi a Stralczynskému se to povedlo téměř dokonale.  Jejich skupina Bonsai vznikla na podzim roku 1981 a za sedm let své existence stihla všechno: vzniknout, napsat a secvičit repertoár, dvakrát vyhrát Portu, několikrát se personálně obměnit, určitě se stokrát pohádat, stojednou usmířit a nakonec se také rozpadnout. Jen jedna věc se v té době nepodařila – Bonsai nikdy nenatočila studiové album. Vzhledem k tomu, že dvě hlavní postavy skupiny se již odebraly do muzikantského nebe, můžeme se pouze dohadovat, jak by album znělo a jaký by byl výběr písniček.

Až do nedávné doby neměli fanoušci a pamětníci k dispozici vlastně žádné nahrávky Bonsaie. František Stralczynský sice v 90. letech hrál
s proměnlivou sestavou, které říkal Spolek Bonsai. Dokonce vydal  dvě alba (Na skleničku s Napoleonem, Lenkem a Linhartem, 1993 a Rozpad kolonií, 1998), ta ale s původní Bonsaí neměla, kromě repertoáru, moc společného. Až letos v listopadu vyšlo ve vydavatelství Galén dvojalbum Bonsaie s názvem Historka.

Po unikátních nahrávkách Minnesengrů a Pavlíny Braunové vychází další vzácná deska polozapomenuté skupiny z 80. let, vítěze Porty. Skupina Bonsai patřila v 80. letech k nejzajímavějším folkovým kapelám podobného rodu, jako byly skupiny Nerez či Čp. 8.Není jen sborníkem tu či onde nalezených nahrávek. Když pominu hudbu, která je nám předkládána na dvou CD, je neméně důležitou součástí alba i booklet. Je-li tedy slovo booklet vystihující. K albu je totiž přiloženo něco mezi knihou a brožurou. Jsou zde texty všech písní doplněné o informace kdy, kde a kým byla píseň nahrána, kde byla nahrávka objevena a stručnou poznámku Zdeňka Hříbala. Je zde poměrně obsáhlá historie skupiny Bonsai, kterou sepsal editor alba, hudební publicista Tomáš Hrubý. Jsou zde stručné vizitky čtyř zásadních členů Bonsaie (kromě tří jmenovaných pánů ještě zpěvačky Áji Sukové). To celé na kvalitním papíře v přehledné grafice. Doporučuji poslouchat nahrávky s touto, nebojím se napsat publikací, v ruce.

Co že to vlastně budete poslouchat? Nahrávky skupiny Bonsai z let 1982 až 1988. Nahrávky pořízené na různých koncertech a festivalech, ve studiu Petra Benesche v klubu Na Petynce. Nahrávky z archivů Tomáše Poláčka, Jindřicha Poláčka a Vladimíra Vítka. Tím pádem také nahrávky různé technické kvality. Vynikající práci odvedl ve studiu Sono Pavel  Karlík, který vše vyčistil, sestříhal a zmasteroval. Díky tomu je sice znát, že se jedná o nahrávky různého původu, stáří i technologií záznamu, ale nic z toho nepůsobí rušivě.

UKÁZKY:

Na skleničku s Napoleonem
Gigolo
První dáma
Historka

Písničky Bonsaie – a o ty jde na albu Historka především – pokládám za zhudebněnou poezii. Pokud zalistujete zmíněnou přiloženou brožurou s texty, zkuste si některý vybrat a zarecitovat. Poznáte, že obstojí i bez hudební složky, že slova jsou poskládaná tak, že sama o sobě nesou určitou rytmiku a melodičnost. To se to potom zhudebňuje.

Bonsai: HistorkaDvojalbum Historka přináší
40 písniček české folkové skupiny Bonsai (1981–1988). K jejich nejznámějším písním patří Historka a Na skleničku s Napoleonem. Ačkoli kapela v 80. letech dvakrát zvítězila na festivalu Porta, nikdy nenatočila – kromě jednoho singlu a pár příspěvků na LP výběrech z Porty – žádnou desku. Největší slávu zažila Bonsai v sestavě František Stralczynský, Tomáš Poláček, Zdeněk Hříbal a Alena Suková. Její písně dnes hrají Jaroslav Samson Lenk, Petr Linhart nebo kapela Bílá nemoc.

Ostatně autorem všech textů, kromě jednoho, je František Stralczynský, který většinu z nich také zhudebnil. S tím mu pomáhal Tomáš Poláček a v jednom případě Zdeněk Hříbal. Jejich pódiové provedení, které je na albu zaznamenáno nejčastěji, bylo založeno na dvou akustických kytarách, jejichž aranže byly poměrně precizně vymyšleny, a na umírněné rytmice. A samozřejmě na zpěvu. V nahrávkách se objevují klávesy či piano, kontrabas, flétny a další nástroje. Ty jsou příjemným zpestřením, ale všechny písně si dovedu představit i bez nich, aniž by nálada či vyznění písně doznalo úhony.

Písně vydané na albu Historka už Bonsai nikdy nezahraje. Přesto si nemyslím, že by šlo o cédéčko jen pro pamětníky a nostalgiky. Dobrá písnička s léty na své kvalitě nic neztrácí. A zde je těch dobrých rozhodně nadpoloviční většina z vydaných čtyřiceti. Tak si nalijte skleničku něčeho dobrého a vychutnejte si ji třeba s Napoleonem…

Bonsai: Historka. Stopáž CD1 69:35, CD2 63:25. Galén, 2014, 390 Kč.

PAVEL RADA
Autor je ředitel Rádia Folk