Nejdřív spolu začali chodit. A neplánované osobní partnerství po čase vyústilo ve vznik společné kapely Něžná noc. Zpěvačka Blanka Šrůmová, dlouholetá osobnost Tiché dohody, a rockový písničkář Jan Sahara Hedl, někdejší spoluzakladatel Precedens, své písně teď natočili na debutové album s názvem Neměj strach. Vychází u nakladatelství Galén a turné k němu začne poprocková formace v sobotu 24. září v píseckém Divadle Pod čarou, do jižních Čech se vrátí 9. listopadu, kdy zahrají v prachatickém divadle.

Písničky, skupina i album, to všechno vzniklo vlastně náhodou díky tomu, že se potkali. Zatím poslední CD Blanky Šrůmové vyšlo v roce 2005 (vyjma EP Divokej Praha-západ z roku 2014), a Jan Hedl naposled přišel s nahrávkou před dlouhými patnácti lety.

„Nový repertoár je Saharovým návratem od bigbeatu k jeho kořenům – k písničce jako příběhu, a stejně přirozená a bez tlačení na pilu byla i cesta obou osobností zpět ke koncertování. Náladově album působí jemně až komorně, vyznění písní s typickým Saharovským slovníkem odráží i ne vždy lehká období osobního života, kterými oba tvůrci Něžné noci prošli,“ řekla Lenka Příhonská za nakladatelství Galén.

Blanka Šrůmová a Jan Sahara Hedl spolu založili kapelu Něžná je noc. Teď vydávají debutové CD Neměj strach.Zdroj: GalénDeska Něžná noc přináší dvanáct písní, přičemž každá z nich je samostatný příběh a v některých případech nese skoro až filmový námět. „To nejsou obři v běsným klání/ s tím si, má milá, nekaž spaní/ Jsou to jen stíny na stěnách/ Tak se mnou pojď/ a neměj strach… Vím, jak je těžký s tebou jít/ údolím vlků tam, kde koně ztrácej' klid/ Nebeský světla taky jdou,“ zpívají v baladické titulní písničce.

Návrat k písničkářství odráží rovněž zvuk: dvě kytary, baskytara, bicí a občas piano. Šrůmovou s Hedlem doplnili kytarista Tom Zvardon, byskytarista Martin Schneider a Ivan Kadaňka na bicí a cajon.

Dvanáct písniček natočili ve studiu Audio-Kokpit. Album vychází v grafické úpravě Karla Halouna a Luďka Kubíka s fotografiemi Jiřího Turka. A fanoušci se těší. Již před časem napsal třeba příznivec Petr na facebooku: „Kdyby tak vznikla nějaká nahrávka. Na Musilce při vašem vystoupení tekla rocková energie proudem.“