Jejich koncerty jsou proudy živelné energie; to, že při vypjatých polohách občas klečí, je běžné. Na festivalu Colours of Ostrava, největší české hudební akci, táborská kapela Please the Trees prožije každý tón, ovšem zpěvák Václav Havelka zvládne ještě jednu roli: postará se, aby největší hvězdy měly veškeré vybavení, které si přejí.

Na Colours, kde letos od 14. do 17. července zahrají Passenger nebo Underworld, pracuje v zákulisí deset let 
a zažil mnohé: třeba anglický jazzový pianista a zpěvák Jamie Cullum měl díky němu před třemi lety klavírní křídlo až z Vídně. To vše Václav Havelka na 'Kolorsech' řeší a dokáže sehnat.

Pracovat pro festival začíná půl roku předem. Hvězdám, jež cestují letadly a nevezou si vlastní komba nebo bicí, hledá, co lze 
v Česku půjčit, potom vše probírá s jejich manažery.

„Zodpovídám za kvalitu. Kapely mají poměrně konkrétní požadavky, nemůžu tam dát jakékoli kombo nebo kytaru. Žádají nástroje 
i s nějakou historií, v tom mi pomáhá pražská firma, která vlastní množství historicky cenných nástrojů,“ říká Václav Havelka.

Shání gramofony pro dýdžeje, každoročně pronajímá velké koncertní křídlo, většinou od ostravské filharmonie. „Jednou jsem dokonce vezl křídlo Yamaha 
z Vídně, protože Jamie Cullum chtěl hrát jen na něj, ale u nás nebylo, tak přijel špičkový nový nástroj i se stěhováky,“ líčí.

Václav Havelka, zpěvák a hlavní osobnost skupiny Please the Trees.

Letos poprvé si jedna kapela přála harfu. Tu sehnal od filharmoniků; nástroje jako housle, violoncella nebo saxofony jsou ale většinou dost osobní věc, proto musí jednat s jejich vlastníky, zda jsou ochotni je půjčit.

Na Colours dorazí v pondělí 11. července, tři dny buduje zázemí. Ve středu přijede náklaďák plný komb, bicích a další techniky. Na místě pak nástroje i aparaturu rozváží dodávkami šestičlenný tým, který má Václav Havelka na povel.

„Areál je velký, logistika dost intenzivní, od brzkých ranních hodin do pozdních nočních, když mají kapely zvukové zkoušky třeba ráno,“ vysvětluje.

Jak kloubí práci a hraní 
v Ostravě se svou kapelou Please the Trees? Že se kvůli koncertu na hodinku a půl vytratí, problém není, ovšem stát se může cokoli, 
a proto kvůli zodpovědnosti určitý stres pociťuje.

Colours of Ostrava 2015 - neděle.

Ke Colours, kde Stromy hrály několikrát, má blízký vztah. „Zlatka Holušová (ředitelka Colours – pozn. red.) dává lidem smysl slova kultura, i tím, kde se festival odehrává. Cestuje po světě 
a má velký přehled, co je dobré. Když člověk dostane nabídku hrát tam, cítí se velmi poctěn. Letos budeme na scéně časopisu Full Moon: naše ambice není hrát 
s filharmonií na hlavním pódiu, ale spíše na menším, které má charisma,“ říká Václav Havelka.

Jednou měl na Colours 
i speciální vystoupení v sále Gong pro 1500 lidí. Dramaturgicky se do Ostravy víc než hodí. „Please the Trees jsou skvělá kapela, moc dobře jim to hraje. Vaškovy nezávislé, rockové, elektronické i sólové projekty máme rádi,“ řekl mluvčí Colours of Ostrava Jiří Sedlák.

Festival se odehrává 
v průmyslovém areálu národní kulturní památky Dolní oblast Vítkovice. Atmosféra vysokých pecí nemá podle zpěváka v Česku konkurenci. „Plochy a vzdálenosti jsou někdy vyčerpávající, ale líbí se mi, že se člověk prochází a má čas se nadechnout,“ říká Havelka.

Písničkář Passenger, jedna z hvězd festivalu Colours of Ostrava 2016.Patnáctý ročník Colours of Ostrava se uskuteční od 14. do 17. července. Vystoupí na něm i islandská skupina Of Monsters and Men, do Česka autoři hitu Little Talks zamíří poprvé. Další hvězdou bude britský písničkář Passenger, klip k jeho písni Let Her Go vidělo na internetu přes 800 milionů lidí. K tahákům patří i Underworld, Anohni, Tame Impala, 2 Cellos, Kodaline či duo Kiasmos.

Z českých muzikantů zahrají Barbora Poláková, Už jsme doma, Ivan Hlas, Robert Křesťan, Republic of Two, Ohm Square, Peter Lipa, Terne Čhave, Kittchen, Thom Artway a také táborská kapela Veena, jež před pár dny pokřtila nové CD. Loni přijelo na Colours of Ostrava přes 43 000 lidí.