Letošní léto přinese velké změny pro dvě velké jihočeské galerie. Prvního července nastoupí nový ředitel do Alšovy jihočeské galerie, o měsíc později přepřáhne písecká Sladovna. Její správní rada vyslechne 12. června pět adeptů, kteří prošli do finále výběrového řízení. Městská galerie Sladovna, zaměřená na ilustraci, je bez vedení od února; tehdy přišla o místo Renata Skronská, od té doby galerii dočasně šéfuje ředitel písecké knihovny Roman Dub.

Hned dva ze zájemců o ředitelské místo prošli i konkursem na šéfa Alšovky: Daniel Hovorka, bývalý šéf marketingu z krajského úřadu, a Jan Novotný z Národního technického muzea. Vítěze čeká plat 30 tisíc plus bonus dle výsledků.

O místo se hlásilo osm lidí, tři ale nesplnili podmínky výběrového řízení. „Věřím, že vybereme ředitele, který se funkce ujme 1. srpna," řekl architekt Radek Boček, předseda správní rady Sladovny.

Nový šéf má zjevně co zlepšovat. Fotograf a spolupracovník Deníku Norbert Sovička již loni kritizoval, že jde o projekt předimenzovaný a zcela nedomyšlený z hlediska ideového i technického.  Jediná žena mezi adepty, Tereza Dobiášová z budějovického souboru Barevný děti, s ním souhlasí.

„Ten dům je bezesporu naddimenzovaný, z hlediska kulturní funkce. Jako galerie se zaměřením na knižní ilustraci má ale Sladovna potenciál, aby fungovala jako kulturní centrum pro rodiny s dětmi, a to s evropským významem," nastínila Dobiášová, která chce posílit interaktivní expozice a na spolupráci se dohodla s Petrem Niklem a americkou výtvarnicí Karey Rawitscher.

GLOSA: Kvalita Sladovny klesá na úroveň regionálního muzea

Směr Evropa doporučuje i Tereza Horváthová z nakladatelství Baobab. Myslí si, že šéf Sladovny  by měl mít velký rozhled. „Líbí se mi, že existuje prostor, který se věnuje ilustraci, protože v Čechách žádný jiný není a přitom je česká ilustrace velmi významná. Bylo by fajn, kdyby ho někdo spravoval s kurátorskou vizí, aby to nebyl jen čistě manažer a dokázal galerii oživit – aby z oblastního režimu vykročil dál, třeba i k tomu, co se děje v Evropě," hodnotí Horváthová, která jako příklad zmínila GAVU, kterou v Chebu vede Marcel Fišer.

Na nového šéfa nicméně čeká mnohem víc úkolů. Skronské správní rada vyčítala, že nesnížila mzdy a nevyčlenila peníze na kvalitní výstavy. „Nezpracovala koncepci nebo návrh na posílení komerčních aktivit. A trvalé byly problémy v komunikaci," uvedl Boček.

Skeptická je ale k 'evropskému rozletu' Sladovny Skronská. Názor radních, že chtějí regionální galerii, označila za  nesmysl. Politici si podle ní neumí představit, že Sladovna může být republikově úspěšná.

„Úspěšnost vůbec nespočívá v penězích ani v tom, jak velké projekty někdo vysmyslí, ale v tom, jakého vyberou manažera. Pokud bude mít invenci a nápady, lze dělat výstavy, které mohou Písek proslavit. Správní rada to nedokáže pochopit a argumentace, že nadregionální znamená víc peněz, je naprosto zcestná," komentuje Skronská.

Kulturní prostor Sladovna vznikl v roce 2007. Nabízí dvě stálé expozice: jedna přibližuje píseckého rodáka Radka Pilaře, jenž dal podobu Cipískovi, druhá se věnuje vývoji ilustrace dětské knihy. Letos má od města dotaci 6,8 milionu.


Adepti na šéfa Sladovny

Tereza Dobiášová
vedoucí souboru Barevný děti, kulturní manažerka, režisérka
Petr Gregor
Věnuje se marketingu, vnějším vztahům a designu
Daniel Hovorka
bývalý šéf krajského odboru marketingu a vnějších vztahů
Vít Klásek
bývalý manažer píseckého hotelu Biograf, spolupracovník FAMO
Jan Novotný
náměstek generálního ředitele Národního technického muzea