Petr Nůsek z agentury A.R.G.O. a Sdružení Housova mlýna, které slavnost realizují, říká: „Město je zralé mít tradiční kostýmovanou slavnost a zábavu na úrovni.“ Jeho agentura uspořádala už přes tisíc slavností, například stojí také za historickými festivaly v Táboře a v Českém Krumlově. „České Budějovice mají jako větší město větší potenciál. V inspiraci na jejich pestrou magickou historii se dá vytvořit originální dramaturgie,“ říká. Událost pořádá město České Budějovice.

Na co se můžete těšit? Piaristické náměstí oživí heraldické štíty, prapory, mučírna, obří dobývací stroj, kostýmovaní herci, trh. Sokolský ostrov se promění ve středověké kolbiště. Uvidíte disciplíny jako lukostřelbu z koně, srážení jezdců dřevcem, skok přes hořící překážky aj. Mluvčí akce David Kovařík říká: „Do divadelního představení budou zapojeni také diváci. A ti, kterým by nestačilo udatné rytíře pouze povzbuzovat, si po turnaji mohou sami navléct brnění a pustit se do soutěžního klání.“ Na ohňovou show přijede i Přemysl Otakar II., zakladatel našeho města. Novinkou bude sobotní korzo slavných osobností z Piaristického náměstí, přes Zátkovo nábřeží až na Sokolský ostrov v podání agentury Kultur kontakt. Představí se zde výběr budějovických významných jmen z různých období jako August Zátka či velkoobchodník Leopold Hájíček, kteří zapojí do vystoupení i přihlížející. „Korzo vyvrcholí moderovanými módní přehlídkami, kde budou osobnosti podrobně představeny“ říká David Kovařík.

Slavnosti s dobovým tématem mají ambici stát se tradičními. Přemyslovského tématu by se podle Petra Nůska měly České Budějovice i v dalších letech držet.