Ten sice 31. prosince skončí, ale v lednu otevře ve stejné ulici o pár set metrů dál Nová Solnice. Radní ve středu uzavřeli nájemní smlouvu s občanským sdružením, jež bude prostor, v němž dříve sídlilo knihkupectví Tyché, provozovat. Program bude podobný jako v Solnici.

Sdružení Nová Solnice vzniklo hlavně kvůli tomu, aby nahradilo končící klub. „Chceme využít koncept, který tu je, škoda něco rušit, když to funguje. Programově i atmosférou by se nic měnit nemělo. Prostor je to adekvátní, také starobylý a bude rozdělen na dvě části, kavárnu a sál, takže potěšíme kuřáky i nekuřáky,“ řekl Ondřej Doležal, absolvent DAMU, který se v Solnici pátým rokem stará o kavárnu.

Společnost Bazilika, která klub sedm let provozovala, nebude mít s novou scénou nic společného. Konzultace přislíbil pouze dramaturg Jiří Grauer. Kapacita sálu bude okolo 100 lidí, přičemž každá část bude mít vlastní vchod.

„Chceme, aby když někdo půjde ze sálu, nešel rovnou na ulici, ale nejdříve vedle, a pak ven. A aby to bylo maximálně odhlučněné. Půlka bude kuřácká, aby lidé nekouřili venku a nerušili ty, kteří tam bydlí. Budeme se snažit být co nejtišší,“ doplnil Doležal.

Základ programu vytvoří divadla pro děti, dále se v něm objeví jazz, folk, bigbít, alternativa, literatura, swingové večery i salsa.

Roční nájem činí 96 000 korun. Prvních šest měsíců bude ale snížený o 30 procent. „To je pro rozjezd, pak budou platit standardně. Vidím to jako dobrou zprávu. Byť se jedná o typově jiný prostor, znamená to, že klub jako takový může pokračovat ve své činnosti dál. V radě k tomu byla velmi pozitivní odezva,“ uvedl primátor Juraj Thoma.

Neoriginální název?

Bývalá ředitelka Baziliky a zakladatelka Solnice Kateřina Melenová si ale myslí, že původní klub měl neopakovatelného genia loci. Mrzí ji, že si sdružení nevymyslelo originální název. „Přijde mi to velmi nekreativní. Nedokážu si představit, že v prostoru, kde je Tyché, by se mohly dít věci, které byly v Solnici. Není úplně šťastné to nazývat takhle, Solnice je jenom jedna. Ale když to tak chtějí, nemám s tím sebemenší problém,“ okomentovala situaci Melenová.

V koncepci se píše, že název vznikl z iniciativy zachování Solnice a ve sdružení figurují lidé, kteří se podílejí na jejím provozu. „A máme krásnou ceduli od Milana Doubravy. Je mi líto ji vyhodit, mám plán, že ji dám na ten nový dům a nějakou očouzenou větví za to napíšu Nová. Jedeme dál, ale je to mnohem víc zodpovědnost než radost,“ podotkl Doležal.