Že jste ještě nikdy neviděli na jihu Čech strašidlo? Seznamte se! Nejedná se tentokrát o proslulou Bílou paní v rukavičkách. Dotyčné strašidlo nemá tak dlouhý rodokmen a nebydlí na zámku. Lidem se raději vyhýbá. Je asi deset palců vysoké, baculatější postavičky. Má netopýří uši, hlavu jako středně veliký meloun, uši netopýří. Oči jako kuličky skleněnky a dlaně jako bramborové placky. Jmenuje se Doudlo a můžete ho potkat v lese Svákově u Soběslavi.

Narodilo se jako většina jiných strašidel. U lesní studánky na něj narazil „dospělák“ s duší dítěte, herec, spisovatel, malíř a milovník jižních Čech Miroslav Krejča (1931 – 2005). Strašidlu „nešikovi“, které beznadějně neumí strašit a občas musí dostat „lekci" od moudřejších obyvatel lesa, věnoval v roce 1995 deset pohádek.

Doudlo je neobyčejně sympatické strašidlo: vůbec z něj nejde strach. Je z podobného těsta jako tradiční postavy českého Večerníčku, má stejné vlasy jako Rákosníček. Výborně se hodí do postele před spaním. Že se dětem určitě líbí, dokazuje právě zbrusu nové vydání jeho příhod s ilustracemi známé české ilustrátorky a grafičky Edity Plickové, které potěší i nejednoho dospělého. Pestrobarevná jednoduchá vyobrazení na křídovém papíře nás totiž, pokud jim to dovolíme, vrátí zpátky do dětství. Sovy s ohnivýma očima z pohádky Jak strašidlo Doudlo domlouvalo sluníčku či komická scéna s veverkami v čele s nejchytřejší Ryšperkou v příhodě Jak se strašidlo Doudlo vytrestalo, nemohou nechat chladným snad nikoho.

Různorodé příběhy spojují drobná morální ponaučení, jak se chovat k lesu, zvířatům i sobě navzájem. Kromě toho potěší hlavně humorný náboj, slovní hříčky a vždy dobrý konec. Konečně pohádky o strašidlu začátečníku od lesní studánky jsou autorovým vyznáním lásky Soběslavsku.Strašidlu Doudluby snad jen lépe slušel jiný podtitul: místo příliš obecného a zavádějícíhoJihočeské pohádkyby se hodilyBlaťácké pohádky. Ostatně tak je uvedl podle Krejčova scénáře i Český rozhlas v četbě na pokračováníHajaha vypráví.

Miroslav Krejča, Strašidlo Doudlo. Jihočeské pohádky, Praha – Portál 2012, 112 stran, 245 Kč

VÁCLAV GRUBHOFFER
Autor je kulturní historik