Rabín Karol Sidon, punkerka Marka Míková nebo nejmladší držitelka ceny Astrid Lindgrenové. Tak různé osobnosti přijedou do Tábora na knižní festival Tabook. Jeho epicentrem se stane od 29. září do 1. října kotnovská sýpka, kterou zaplní odhadem 4000 knih, jež přiveze sedm desítek malých nakladatelů. Tradičně rozsáhlý je program pro děti.

„Děje se to, že nakladatelé připravují novinky přímo pro Tabook. Naše oblíbená tiskárna nestíhá tisknout baobabí knížky, protože všichni chtějí tisknout před festivalem,“ řekla Lenka Vocílková z pořádajícího nakladatelství Baobab.

Nových knih se objeví mnoho. Karol Sidon připomene reedice dvou klíčových románů. Petr Borkovec přečte básně z rodící se sbírky Vznešenost přírody (v rajčatech) a z knihy povídek Lido di Dante, jež se odehrává na plážích Jadranu, v romaňolských barech a v sexuálním lesíku, kde Dante začal psát Peklo. Román Chvála oportunismu, jehož hrdinou je barokní Černínský palác, představí Marek Toman, komiksy inspirované příběhy klientů Fokusu Stanislav Setinský, nakladatelství Běžíliška mj. novinku Lední medvědi odcházejí za štěstím.

Přijede i Masha Gessenová, autorka knihy Muž bez tváře. „Je to, bohužel, strhující vyprávění o Putinově vzestupu a vládě, vynikající dílo žurnalistické literatury, které přinese českému čtenáři nejedno překvapení. Příběh zažila na vlastní kůži a podle toho jej vypráví, dnes raději z newyorského domova,“ zvou pořadatelé.

Samotný Baobab vydá novinku 12 ukolébavek, po malých pohádkách a hororech třetí ze série krabiček sešitů 'do malých ručiček'. Málo slov a mnoho obrazů na uspávání vytvořili Tereza Říčanová, Alžběta Zemanová, Magdalena Rutová, Dagmar Urbánková, Chrudoš Valoušek, Eva Volfová, Alžběta Skálová, Blexbolex či Franczeska Neubert. „Je to naše třetí krabičková knížka, moc se na ni těšíme, je růžová, krásná, jemná,“ řekla mluvčí Tabooku.

Tábor oživí od 29. září do 1. října literární festival Tabook. Přinese na 4000 knih, přijede řada autorů.Zdroj: ČTK/ Tomáš Binter

Nával se čeká 30. září v Bao dílně, kam dorazí Miloš Doležal a Josef Kroutvor. První zmíněný je znám jako autor životopisu Josefa Toufara, zde ale sáhne po textech vycházejících z lidových vyprávění či zaříkání. „Poznáme inspirace autora, ve kterém se mísí křehkost básníka s hurónstvím opravdových vysočinských strýců. Chvály, pocty, rozpaky na téma krajiny i řemesel přiblíží historik umění, básník a prozaik Josef Kroutvor. Dílna Baobabu je nejintimnější prostor pro nejdůležitější hosty, které nechceme vystavovat ruchu v sýpce, ale zároveň chceme, aby na ně přišlo dost lidí,“ řekla Lenka Vocílková, která se těší také na slovenskou zpěvačku Lucii Piusii a fejetonistu Jana Mattuše.

Tabook přinese i přes deset výstav. Galerii U Radnice zaplní ilustrátorka Tereza Říčanová a Kitty Crowther, nejmladší nositelka prestižní ceny Astrid Lindgrenové, hvězda dětské literatury, jíž v Baobabu vyšla mj. Návštěva malé smrti. „Jsme festival, ne veletrh. Nejde o prodej knih, ale o představení dobré literatury a toho, co s ní souvisí, což je pro nás její výtvarná stránka,“ řekla Lenka Vocílková.

Festival se vrací do sýpky Kotnov, kterou si organizátoři zamilovali. Prostřední místnost se letos promění v kavárnu a promítací sál, zadní ve výstavní prostor. V přední části postaví své stánky nakladatelé. „Na půdě vzniknou pokojíčky k výstavám. Třeba Kateřina Černá sem přenese dílny z vlastního domova, dokonce růžové kroksy ze své zahrady,“ popsala Lenka Vocílková.

Mezi další festivalová místa patří Trafačka u Jordánu, Caffé Gallery MP7, Aux Café, Vinný bar Thir, pivnice U Lva, Ctiborův mlýn, divadlo i Stánek na Žižkově náměstí. Loni navštívilo programy Tabooku asi 3500 diváků.

Ve zkratce

Kdo přijede: Svatava Antošová, Petr Borkovec, Kitty Crowther, Kateřina Černá, Miloš Doležal, Jiří Dvořák, Masha Gessenová, Josef Kroutvor, Marka Míková, Lucia Piussi, Tereza Říčanová, Karol Sidon, Marek Šindelka, Marek Toman, Marek Vadas, Petr Váša a další.

Kdy
29. září – 1. říjen
Za kolik
• dospělí: 80 Kč
• děti: 20 Kč
Info
www.tabook.cz