První kulturní industriální prostor v Jihočeském kraji zahajuje provoz v objektu bývalého českobudějovického podniku Sfinx. V někdejší výrobní hale vznikl klub, který je v závislosti na kompozici scény určen až pro 400 návštěvníků. V prosinci tam například vystoupí kapela Tata Bojs, od příštího roku by se v objektu měla konat i divadelní představení. Dnes to řekli provozovatelé klubu s názvem Smaltovna Sfinx.

V hale bývalé významné českobudějovické firmy na výrobu smaltovaného nádobí se už letos uskutečnila část programu studentského Majálesu. „Lidé za námi chodili a říkali, že se jim tady líbilo a chtěli, abychom v tom pokračovali,“ řekla jedna z organizátorek Majálesu a z iniciátorů vzniku klubu Lucie Bílková.

Podobné prostory jsou v posledních letech ve světě vyhledávané. Ze starých továrních hal tak vznikají kluby i v České republice. Důvodů prý je hned několik. „Je to kouzlo možná nějakého lehkého nekomfortu. A většinou se jedná o objekty, které mají nějakou historii,“ uvedl za klub Smaltovna Sfinx Martin Pikous.

První kulturní industriální prostor v Jihočeském kraji zahájil 23. října provoz v objektu bývalého českobudějovického podniku Sfinx. V někdejší výrobní hale vznikl klub, který je v závislosti na kompozici scény určen až pro 400 návštěvníků.

Dodal, že prostory v českobudějovické továrně většinou upravovali dobrovolníci z řad studentů. Museli halu uklidit a demontovat nepoužívané stroje. Vytvořili tak syrový interiér, který se zásadně liší od klasických kulturních scén nebo klubů. „Snažili jsme se vlastně jen recyklovat věci, které tady byly,“ řekla Bílková. Podle ní je smyslem projektu zachovat ráz a charakter bývalé továrny.

Podnik Sfinx patřil mezi přední tuzemské výrobce smaltovaného nádobí. Tradice závodu trvala více než 100 let a skončila v roce 2005, kdy společnost vzhledem k dlouhodobé ztrátovosti a tlaku konkurence ukončila výrobu. Nyní rozlehlý areál v blízkosti centra města využívá řada firem jako sklad. Některé budovy v komplexu však zůstávají prázdné a chátrají.