Režisér Dan Wlodarczyk začal 25. srpna natáčet svůj nový film Zloději zelených koní, na němž se podílel i jako scenárista (společně s Hanou Wlodarczykovou a Petrem Jarchovským). Autorem námětu je spisovatel Jiří Hájíček, respektive jeho stejnojmenný román z roku 2001. Hlavní role ztvárňují Marek Adamczyk, Pavel Liška, Jenovéfa Boková, Gabriela Míčová a Šárka Vaculíková.

Na pozadí dramatického příběhu o kopáčích vltavínů, pro něž se ilegální těžba těchto polodrahokamů stala nekontrolovatelnou vášní, ale i způsobem obživy, příběh líčí osudy dvou kamarádů. „Propletenec přátelství, zrady, lásky a zklamání zavede diváky do specifické společnosti nelegálních prospektorů, kteří se pohybují za hranicí zákona. Ve střední Evropě 21. století žijí svůj sen o nezávislosti a svobodě - až do hořkého vystřízlivění,“ charakterizovala příběh mluvčí tohoto projektu Helena Hejčová.Hejčová.

„Jižní Afrika má diamanty a zlatokopy, my tady v jižních Čechách máme vltavíny a jejich ilegální kopáče. Zloději zelených koní je příběhem se silným regionálním a sociálním akcentem. Regionálním proto, že nikde jinde než na jihočeském venkově se odehrávat nemůže. Není to však příběh odehrávající se na venkově romantickém, ale na rozblácených polích, mezi kravíny a prasečáky, mezi statky zničenými moderními přístavbami a zrezlými vraky traktorů,“ charakterizoval scénář Wlodarczyk.

Sociální akcent má podle ně proto, že ačkoliv společnost ilegálních prospektorů je barvitá, jedinečná a jinde neopakovatelná, není to příběh jen o dobrodruzích, ale i o venkovanech v holinách a montérkách, kteří se musejí ohánět, aby uživili rodinu a děti, a kteří se prospektorství věnují z důvodů čistě hmotných.

Film Zloději zelených koní vzniká v produkci Viktora Schwarcze (Cineart TV Prague), koproducentem je Česká televize. Kameramanem je Richard Řeřicha, střihačem Marek Opatrný, zvukařem Lukáš Moudrý a výtvarníkem Petr Pištěk.

Režisér Dan Wlodarczyk absolvoval Katedru dokumentu na pražské FAMU. Natočil kolem 20 dokumentárních filmů. Je autorem řady videoklipů a pracoval v reklamním průmyslu. Jako režisér se podílel na cyklu televizních dramat Soukromé pasti a na seriálech Kriminálka Anděl, Přešlapy, Ulice, Vinaři a Případy prvního oddělení. V hraném celovečerním filmu debutoval v roce 2006 snímkem Indián a sestřička.

Snímek Zloději zelených koní bude natáčet především v okolí Českého Krumlova. Další motivy budou natáčeny v Praze, Berouně a v Příbrami.