Jen pár dní před vánočními svátky odešel do countryového nebe Standa Schwarz, řečený Drobek. Oblíbený jihočeský countryman zemřel 11. prosince, ve věku 57 let.

Narodil se 25. srpna 1957 sice na předměstí Českých Budějovic. První kapelu, která se jmenovala Hezouni, založil v Plzni. Ačkoliv původ jeho přezdívky se původně pojil s neuvěřitelným apetitem, většina přátel byla přesvědčená, že je především vtipným opozitem k jeho postavě, časem vypracované do váhy silně přesahující hranici sta kil. Vlastně si tak vytvořil i osobitou image, nahrávající i podobnosti s Michalem Tučným, s nímž měl i podobný hlas a styl projevu. A kterého si také nesmírně vážil a jehož písničky velice rád zpíval.

Zpěvák a legenda jihočeské country, Stanislav Schwarz řečený Drobek, zemřel 11. prosince 2014. Bylo mu 57 let.Na předměstí jihočeské metropole poté Drobek, tehdy třiadvacetiletý, založil s partou stejných nadšenců hudební divadlo Maringotka. Na jeho základě se potom zrodila i stejnojmenná skupina. Dokonce se účastnili i několika Port a v letech 1982-85 si odtud opakovaně odnášeli Cenu diváka.

K polistopadové době patřil v roce 1991 vznik Drobkova bandu, zaměřeného už více na moderní country, časem se Drobek stal i členem kapely Bryčka. V roce 1998 si díky nabídce vydavatelství Aplaus naplnil jeden ze svých životních snů – nazpíval řadu písniček Michala Tučného a vzniklo tak album Dvojník, stavějící  na Drobkově vzhledové a zejména hlasové podobě s touto legendou české country.

Přelomový rok 2000 byl i rokem, kdy vyšlo Drobkovo sólové album nazvané Zelená řeka s písničkami stavěnými přímo pro něj, je na něm i duet s Naďou Urbánkovou. Jako nevšední dárek k padesátinám lze vnímat DVD s písničkami Michala Tučného v Drobkově podání. Radost rozdával i dětem, v pořadech zaměřených na Piráty z Karibiku, Shreka či Mikuláše.

Poslední rozloučení se Standou Schwarzem – Drobkem bude 22. prosince dopoledne v českobudějovické obřadní síni na hřbitově sv.Otýlie. (hh, kul)

Více informací přináší středeční Deník a jeho jihočeské mutace