Před jedenáctou hodinou dopolední se u obce Horní Bolíkov na cestě mezi Studenou a Telčí převrátil autobus. "Jedná se o autobus cestovní agentury s maďarskou poznávací značkou, řidič je též maďarské národnosti," sdělila hradecká policejní mluvčí Hana Millerová.

U Horního Bolíkova na Jindřichohradecku boural zájezdový autobus.Zdroj: HZS Jihočeského krajeV autobusu cestovalo 34 pasažérů čínské národnosti, jednalo se o samé dospělé, žádné děti. "Řidiče autobusu nikdo neomezil ani neohrozil. Ze zatím nezjištěných důvodů najel na krajnici vozovky, která se pod ním utrhla a autobus se překlopil na pravý bok," doplnila policejní mluvčí. Při nehodě se zřejmě zranily čtyři osoby.

Na místě zasahovaly všechny složky IZS. "Z hasičů konkrétně profesionální jednotky z Jindřichova Hradce a z Dačic, dobrovolná jednotka ze Studené a na místě byl také evakuační autobus z Telče. Nehoda se obešla bez vyprošťování, cestující autobus sami opustili," uvedla krajská mluvčí hasičů Vendula Matějů. Vrtulník byl kvůli lehkým zraněním odvolán, hasiči podle Venduly Matějů pomáhali s předlékařskou pomocí a odvedením zraněných do sanitek.

Podle Petry Kafkové ze záchranné služby odvezli záchranáři čtyři zraněné dospělé osoby. "Nejzávažnější bylo poranění horní končetiny (podezření na zlomeninu). Tato osoba byla převezena do Telče. Zbývají tři, s pohmožděním zad, horní páteře a dolní končetiny) byli transportováni do hradecké nemocnice," uvedla.

"Projížděl jsem asi těsně po nehodě, u obou krajnic stálo několik aut, provoz zatím nikdo neřídil. Provoz normální, spíše slabší, než bývá o prázdninách obvyklé," uvedl řidič Lubomír Prokop.

Nehoda autobusu u Nasobůrek
Velké štěstí, zázrak... Havárie autobusu u Litovle mohla skončit tragicky


Následky nehody by se podle informací policie měly odklízet zhruba do půl druhé odpoledne. Policisté upozorňují, že v místě nehody je silnější provoz, silnice je ale průjezdná.