Na místě nehody, která se stala mezi Ločenicemi a Mokrým Lomem, zasahovaly podle mluvčího policie Jiřího Matznera všechny složky integrovaného záchranného systému. Řidič podle všeho nezvládl průjezd zatáčkou, autobus dostal smyk a narazil do stromu.

Podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petry Kafkové v autobuse cestovalo třináct osob a řidič. "Záchranáři na místě vyšetřili všech čtrnáct účastníků nehody a jednoho svědka nehody," upřesnila Petra Kafková.

Zdroj: Deník/Pavel Zeman

Podle informací Deníku se jednalo o linkový autobus, který vyjížděl z Besednice na Českokrumlovsku a měl jet přes Ločenice, Římov a Plav do Českých Budějovic. Generální ředitel skupiny Jihotrans Robert Krigar vyvrátil spekulace, že by zemřel řidič autobusu.

Do nemocnice záchranáři převezli jedenáct osob. "Dva mladíci po ošetření odcestovali s hasiči do Českých Budějovic, jejich stav nevyžadoval další lékařskou péči. Jeden nezraněný muž zůstal na místě," informovala Petra Kafková.

Nejzávažněji byl zraněn mladý muž. "Při střetu utrpěl těžká mnohačetná poranění neslučitelná se životem a bohužel zemřel přímo na místě nehody. Žena středního věku utrpěla těžká zranění v oblasti hlavy a trupu. Po poskytnutí nezbytné neodkladné péče byla pacientka letecky transportována na traumacentrum českobudějovické nemocnice," popsala mluvčí záchranářů. Na stejné pracoviště vrtulník transportoval i druhého těžce zraněného pacienta - muže středního věku. Při střetu utrpěl poranění hlavy, trupu a dolní končetiny, záchranáři ho uložili do celotělové matrace, zajistili žilní vstup a podali nezbytné léky.

Ve středu večer zasahovala záchranka u nové kruhové křižovatce ulic Strakonická a Husova v Českých Budějovicích, kde podle policie byl sražený koloběžkář.
U nové kruhové křižovatky na Strakonické byl sražený koloběžkař

Dalších devět lehce zraněných osob záchranáři na místě ošetřili a poté převezli do nemocnic. Jednalo se převážně o zranění v oblasti horních končetin a hlavy. Z toho pět pacientů bylo transportováno na úrazovou ambulanci do českokrumlovské nemocnice a čtyři na traumatologickou ambulanci českobudějovické nemocnice.

Mluvčí policie Jiří Matzner doplnil, že v nemocnici skončil i řidič autobusu ve věku kolem 40 let.

Zraněným poskytovali záchranáři v nemocnicích první psychickou pomoc.

Ilustrační foto
Čtvrteční ráno přineslo na Prachaticku již několik nehod

Silnice byla v místě nehody uzavřena, policisté umožnili průjezd jen vozidlům zásobování. V 11.30 h začalo vyprošťování autobusu.

Těžký mrak obav a smutku dolehl po tragické nehodě autobusu u Ločenic také na nedaleký městys Besednice. Při nehodě zemřel jeden člověk a zranění utrpěla více než desítka osob. Mezi cestujícími byli i lidé z Besednice a všichni nyní trnou, jestli jsou v pořádku. 

"Jsme tu z té události všichni špatní," přitakal starosta Besednice Jaroslav Klein. "Máme připravené překrásné zahájení adventu, na které jsme se těšili, a teď nevíme, jestli se vůbec uskuteční a jestli na to budeme mít náladu," povzdychl si.

K havarovanému autobusu podle mluvčí hasičů Venduly Matějů vzlétl vrtulník letecké záchranné služby, hasiči vyslali evakuační autobus. Zasahovaly hasičské jednotky z Českých Budějovic, Trhových Svinů, Českého Krumlova a Kaplice, k nim se připojila jednotka dobrovolných hasičů z Velešína.