Ředitel Golf resortu Hluboká nad Vltavou Antonín Loužek má za sebou další perné léto. Je třeba poznamenat, že z pohledu šéfa golfového resortu to bylo léto velmi vydařené. A celá řada turnajů čeká na hráče pod hlubockým zámkem také v průběhu podzimu.

Vraťme se na začátek vaší golfové cesty. Kudy vedla?

Už je to docela dávno. V roce 1998 začaly moje první golfové krůčky. Za rok to bude dvacet let.

Váš otec patřil k nejlepším jihočeským volejbalistům, hrával v RH Praha, za Slavoj ČB. Volejbal jste nezkoušel?
My byli odmala se sestrou vedeni ke sportu. S tatínkem jsme chodili na volejbalová utkání, na box, na basketbal. Já hrával volejbal v tehdejší Škodě České Budějovice. Věnoval jsem se mu od osmi do šestnácti let.

Nikdy jste nezalitoval, že jste nezůstal u volejbalu, ale vydal jste se za golfem?

Určitě ne. Je pravda, že míčové sporty mě vždy bavily, ale zůstal jsem u toho nejmenšího míče, který mi vyhovuje nejvíc.

V kolika letech je podle vás ideální začít s golfem?

U mě to ideální nebylo. Dřív se golf tolik nehrál, nebyly takové možnosti. Já začínal v devatenácti. To je pozdě. Je to dobré pro zábavu, ale pozdě na výkonnostní golf.

Pokud máte sportovní ambice, tak se musí s golfem začínat už odmala?

Tiger Woods začínal ve třech letech. V Golf resortu Hluboká začínáme asi od pěti nebo od šesti let.

Začít ale můžete i později?

S golfem se dá začít kdykoli a snad se s ním ani nedá skončit. Golf je tak pěkný sport, že se ho nikdy nenaučíte hrát dokonale. Je to výzva do konce života. Nemá hranice.

Říkává se, že láska ke golfu vzniká, když poprvé odpálíte dlouhou ránu…
Asi to tak je. I u mě to bylo stejně. Do golfu se zamilujete a vzniká jakási závislost. Toužíte po opakování dobré rány, která už nepřichází tak často. Je to nekonečný boj a výzva.

Věnujete se s trenéry také začínajícím hráčům?

Ano. Nejen přímo v Golf resortu Hluboká. Na driving range u Švábova Hrádku, to je prostor za Jihočeskou univerzitou, pořádáme začátečnická odpoledne. Každé pondělí od pěti do sedmi hodin zdarma. Kdokoli přijde, nemusí být vůbec golfista, dostane zapůjčenou hůl, míče a pod vedením odborného trenéra se snažíme zájemcům vštěpovat základy golfu. O tento sport je veliký zájem.

Máte nějaký nesplněný golfový sen?
Nesplněný? Spíš bych přál našemu resortu, aby vzkvétal tak, jako se to daří teď. Také jsme si prožili ne úplněc lehké časy, teď je vidět, že se blýská na lepší. Napovídají tomu výsledky. Členská základna se nejen ustálila, ale přibíráme neustále nové a nové členy. Mám radost z toho, že opadá jakási obava z golfu, věnují se mu mladí, staří, lidé ve středním věku, všechny sociální skupiny.

To vám dělá radost?
Samozřejmě. To mě těší. Moje přání je, aby tomu tak bylo i dál. Chtěl bych, aby golf obecně vzkvétal, aby z něj hráči měli radost.