Časy se mění, a tak vyhlášení výsledků jubilejního padesátého ročníku ankety o desítku nejlepších jihočeských sportovců roku se změnilo ve velkou společensko-kulturní akcí, které se ve velkém sále budějovického Metropolu vedle sportovců samotných a jejich příznivců zúčastnila také řada představitelů veřejného života v čele s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou.

„Je advent a tudíž i čas na ohlédnutí zpátky," připomněl jihočeský hejtman v úvodním slově, že anketa je i určitým bilancováním toho, co se jihočeským sportovcům letos podařilo. „A co popřát do nového roku? Aby vydržela forma i zdraví," zakončil Jiří Zimola.

Ocenění sportovci, z nichž chyběl jen Jan Vastl (8.), jenž je v cizině, na pódiu děkovali trenérům i kolegům z týmu. „Pro nás účast tady je i odměnou ke 40. výročí od vzniku klubu," vyzdvihl k mikrofonu vyslaný mluvčí krumlovského SK Badminton, třetího týmu v kategorii kolektivů.

Za cyklokrosaře z Tábora, v anketě stříbrné, hovořil tradičně jejich šéf Čestmír Kalaš a pozval všechny na blížící se mistrovství světa, které bude právě v Táboře. „Nechci kluky podcenit, ale hodně sázím na Katku Nash," zmínil ambice prachatické rodačky, která svou formu potvrdila o víkendu titulem mistryně Česka.

Věří si ale i táborský Jakub Skála, jenž v desítce byl mezi jednotlivci hned za vítězným Habrem druhý. „Doufám, že v Táboře mistrovství světa pojedu. Díky tomu, že vedu Český pohár, bych měl mít nominaci jistou," usoudil.

Volejbalista Filip Habr vedle toho, že usedl na trůn pro jihočeského sportovce roku, na pódiu za celý Jihostroj přebíral i cenu pro nejlepší tým. „Moc se nám teď nedaří, trápíme se, ale je hodně času na to, abychom se zvedli," připustil, že obhájce titulu zatím v extralize nezáří. „Mezi svátky ale potrénujeme a od nového roku začneme hrát zase pořádný volejbal," slíbil Habr rezolutně.

František Linduška, jenž se na bronzovou příčku v anketě vyšvihl hlavně díky prvenství v Českém poháru v olympijském triatlonu, překvapil tím, že potíže nemá ani tak s délkou a náročností tratí, jako spíš s přechodem na jednotlivé disciplíny v depu. „Občas si zapomenu na hlavě po dojezdu z kola helmu," pravil. „Ale moc často ne," dodal rychle.

Královnu sportů v desítce zastupoval na 4. místě junior Petr Pícha, jenž zazářil na mistrovství ČR mužů stříbrnou medailí za Bábou. „Příští rok je v Praze halové mistrovství Evropy a limit je 222 cm. Což je poměrně dost, myslím ale, že je to v mých silách," prokázal zdravou sebedůvěru.

Raftař Antonín Haleš, zlatý z mistrovství světa U23, na dotaz moderátora, jaký post na raftu má, odvětil, že pravý háček. „A ten je nejdůležitější?" vyzvídal moderátor. „Samozřejmě," zněla suverénní odpověď mladého „háčka"…

Hokejista Josef Straka ještě víc než šesté příčky v anketě si cenil titulu „Sportovní hvězda Deníku", který mu svými hlasy zajistili čtenáři našeho listu. „Ta cena nepatří jen mně, ale celému týmu," ocenil své spoluhráče z Motoru. „A také fanouškům, kteří na nás chodí v tak hojném počtu. Jsou prostě fantastičtí," vyzdvihl.

Fotbalový brankář prvoligového Dynama Zdeněk Křížek se netajil svými obavami, jak zvládne vánoční hodování. „Byli jsme teď na testech v Praze, protože trenér chtěl vědět, jak na tom jsme. A kdo se zhorší, bude mít po Vánocích průšvih," zmínil, že toleranci na váze kouč stanovil na jeden kilogram. „Já už teď mám dvě a půl kilo," vraštil čelo a dodal, že pokuta za jedno kilo jsou dva tisíce. „Snad ale bude kouč shovívavý," zadoufal.

I takový byl padesátý večer s jihočeskými sportovci roku.