Plánované středeční utkání s Kolínem bylo okamžitě zrušeno. Místo něj se v jindřichohradecké sportovní hale uskutečnilo poslední rozloučení se zmíněnými hráči.

Nyní tým Lions čeká první utkání od obrovské lidské tragédie. Jihočeši v sobotu od 18 hodin nastoupí v Děčíně.

„Těžko se hledají slova, naše motivace je však jasná – do Děčína jedeme bojovat za naše kamarády a hrát do poslední vteřiny a dechu. Věřím, že oba týmy do zápasu dají vše a my uvidíme před výborným děčínským publikem vynikající zápas," uvádí Radim Valcha, sportovní ředitel Jindřichova Hradce.

Odcestovat k soutěžnímu utkání se Lions rozhodli po dlouhém rozmýšlení a zvažování. „Rozhodnutí jsme nechali pouze a jen na hráčích. Naši kluci se však rozhodli uctít památku našich kamarádů tím nejlepším, co umí – basketbalem," dodal Valcha.

Tragická událost samozřejmě vedle rodin a všech nejbližších jednotlivých hráčů zasáhla také celý basketbalový klub a jeho fanoušky.

„Je to těžké období," smutně pronáší Karel Forejt, hlavní trenér Lvů, který musí mužstvo na nejbližší utkání připravit zejména po psychické stránce.

„Nyní je samozřejmě vše vedlejší. Ale takřka jednohlasně jsme se rozhodli, že utkání odehrajeme. Je to blbé takto říkat. Po tom všem se do Děčína jedeme hlavně odreagovat," poznamenává Karel Forejt.

Výsledek utkání tentokrát nebude důležitý. Do Děčína Jihočeši pojedou především bojovat a nechat na tamní palubovce všechny síly.

Účastník nejvyšší české soutěže musí řešit také přípravu na samotné utkání.

„Situace je složitá také z toho důvodu, že nás je prostě málo. Momentálně jsme také bez Pavla Nováka, který je zraněn. Netrénuje ani Mitch Rolls, který laboruje s kolenem a snažíme se jej dát do kupy. Bohužel z psychických důvodů není schopen nastoupit Brian Tracey," vypočítává kouč Lions.

Na čtvrtečním tréninku měl k dispozici pouze sedm hráčů. Z toho ještě trénoval kapitán Jan Pavlík s ortézou na koleni. I přes tento fakt však chce k utkání nastoupit.

Sestavu Jihočechů doplní tři hráči z vlastního dorostu. „Byli jsme nuceni je dopsat, protože nás zůstalo skutečně málo," praví smutně Forejt, čímž poukazuje na fakt, že dle regulí Mattoni NBL musí být k utkání připraveno minimálně devět hráčů.

Karel Forejt jedním dechem však dodává, že tyto starosti jsou nyní na vedlejší koleji. Vše je příliš čerstvé.

V úterý do Kolína

První utkání v domácí hale Jihočeši odehrají 26. ledna s Nymburkem.

„Potřebujeme čas a věřím, že do příští neděle se nálada nějakým způsobem zlepší. I když je to strašně těžké."

Příští úterý však Lvi odehrají ještě odložené utkání s Kolínem, se kterým měli hrát původně minulou středu doma. Se soupeřem si však vyměnili pořadatelství. Nyní tak zamíří na jeho palubovku a v poslední čtvrtině jej přivítají v Jindřichově Hradci.