Na stadion do Příbrami se už zítra večer sjedou na slavnostní vyhlášení nejlepší junioři a juniorky. A také dospělí krasobruslaři, kteří se na svůj šampionát nekvalifikovali – pro ně se pořádá Přebor České republiky seniorů, jakási „soutěž útěchy."

Aneta Nováková bude na závodech jedinou zástupkyní Českých Budějovic. Na její oddílovou kolegyni Barboru Keplingerovou zůstane jen místo mezi náhradnicemi. Se svou absencí už je smířena. „Je asi čtvrtá náhradnice, sama už s tím ani nepočítá. Když tak pořadatelé dají vědět," nedělá si velké naděje její trenérka Iveta Bidařová.

Keplingerová donedávna neměla splněny výkonnostní testy, které jsou vedle umístění v žebříčku podmínkou účasti na mistrovství republiky. Nakonec jí připraví o účast nedostatek pohárových bodů v žebříčku, kde je až třicátá. „Testy v Brně udělala, ale mezi nejlepších čtyřiadvacet se nedostala," konstatuje trenérka BK Č. Budějovice.
Finální přípravu jediné Jihočešky v závodním poli komplikují zdravotní potíže: Aneta Nováková se po chřipkovém onemocnění stále necítí být fit. „Od závodu v Uherském Brodě měla chřipku, všechno ji bolí. Trvá to už dlouho, druhý týden, a vůbec nevíme, zda to zvládne, protože třikrát objede zimák a už nemůže…"
Juniorka musela improvizovat. „V poledne jsme půl hodiny trénovaly a pak si šla lehnout. Uvidíme," hlásila trenérka Bidařová po úterním tréninku a věřila, že se Novákové vrátí fyzické síly. „Ona je zrovna takový typ, že chce za každou cenu jet! Má smůlu, ale je taková bojovnice, že kdyby se stalo cokoli, tak zkrátka pojede. Už v Uherském Brodě startovala s horečkou," podotýká Iveta Bidařová, jež si skoro nedokáže představit, že by její svěřenkyně účast v Příbrami dobrovolně vzdala:  „Za každou cenu pojede, ale na nějaké velké výsledkové překvapení to nebude. Na žebříčku je třináctá, a když v tomto stavu umístění obhájí, bude to úspěch," vidí trenérka vyhlídky v reálném světle.
Zdravotní problémy komplikují krasobruslařce život od léta, kdy léčila trombózu v rameně. „Dojíždí na kliniku do Prahy, kde by ji měli dát do kupy," věří trenérka.
V sobotu se na MČR pojede krátký program, v neděli volné jízdy. Českobudějovické trochu uklidňuje fakt, že Příbram není daleko. „Ze soboty na neděli ale domů nepojedeme, zůstaneme v Příbrami, protože jsou tréninky," podotýká trenérka Iveta Bidařová.
Vrchol domácí sezony čeká Bruslařský oddíl v Českých Budějovicích v březnu, kdy pořádá v Budvar aréně MČR žactva. V závodním poli bude mít aspiranty na medaile v čele s Martinem Bidařem. Nehoda mimo led postihla Adélu Vonešovou a trenérka má o vrásku víc. „Na snowboardu si Adéla poranila koleno. Už trénuje, ale není v pořádku. Zranění je na dopadové noze, před námi jsou ještě tři závody, snad se dá do března do kupy," doufá Iveta Bidařová.