České Budějovice vyhrály v hale Dukly 3:2, finálovou sérii  4:1 a radují se ze zlata! "Oslavy jsou hodně silné," připustil libero Róbert Hupka.

Nejlepší volejbal v České republice se hraje v Českých Budějovicích.

Jihočeši do 5. zápasu dobře vstoupili, jenže nevynucenými chybami o náskok přišli. První set dospěl do vyrovnané koncovky. V ní se rozehrál liberecký univerzál Jan Hadrava, který také úvodní dějství nekompromisně zakončil – 27:25.

I na páté finále dorazili do liberecké haly nadšení fanoušci. Domácí, ale v hojném počtu také hosté. „Atmosféra je skvělá, taková patří k finále," vyprávěl Jan Jelínek, někdejší smečař Dukly Liberec i českobudějovického Jihostroje.

Druhé dějství začalo jihočeským náporem – 0:4 a 4:9. Servis Michala Kriška je dělový, o tom se přesvědčili také přihrávající volejbalisté Dukly, které bombarďák z místa za koncovou čarou doslova rozstřílel (9:15) a halou pod Ještědem znělo hlasité: Jihostroj, Jihostroj! A Jihostroj šlapal jako skvěle seřízené hodinky – 15:25.

Velkou změnou v utkání byl příchod bývalého reprezentanta Pavla Řezníčka na post libereckého nahrávače. Ťřiačtyřicetiletý veterán pracoval spolehlivě, jak je u něj zvykem, ale zenit výkonnosti už má dávno za sebou. Koncovka třetího setu by se klidně dala pojmenovat: Michálkova. Smečař Jihostroje skvěle útočil, nejlepší okamžik si schoval na setbol, zablokoval libereckého Hadravu – 19:25.

Od titulu dělil Jihočechy jediný set. Úvod čtvrtého pokračování v sobotním zápase ale patřil Liberci – 17:13. Do hry vracel Svobodův tým Filip Habr. Jeho servis soupeře přitlačil (17:17), ale nezlomil – 25:22.

Pátý set byl jihočeskou jízdou za zlatem. Habr – bum! Tvrdý servis, dva přímé body a náskok byl na světě – 1:4. Liberec má na krizové chvíle Hadravu – 4:4. Jihostroj ale pro finále báječně připravil smečaře Kulihu. Ten zahrál úžasné údery – 6:10, 8:13 a 9:15. České Budějovice vyhrály 3:2, finálovou sérii  4:1 a radují se ze zlata!

5. zápas: Dukla Liberec – Jihostroj ČB 2:3 (25, -15, -19, 22, -9), rozhodčí Labašta, Hudík, čas: 127 minut, diváků 1390. Konečný stav série: 1:4.

Jihostroj ČB: Habr, Kriško, Sobotka, Mach, Kuliha, Michálek – libero Hupka. Trenér Jan Svoboda. Dukla Liberec: Janouch, Hadrava, Staněk, Beer, Burrow, Hýský – libero Kopáček (Správka, Zajíček, Vencovský, Řezníček, Leikep). Trenér Michal Nekola.