Volejbalista David Juračka na své kamarády z Jihostroje nezapomněl  a na konci srpna se do jihočeské metropole přišel rozloučit s volejbalovým létem. Během léta se připravoval s reprezentací a přemýšlel též o své budoucnosti.

Minulou sezonu jste strávil v Příbrami a mnohým příznivcům českobudějovického volejbalu jste tak jistě chyběl. Co je u vás nového?
Začátkem léta jsem díky úspěšným státnicím zakončil svůj vysokoškolský život. Následovalo soustředění s národním týmem, takže jsem měl v létě volných necelých čtrnáct dní.

Jak jste je strávil?
Týden jsem strávil na Orlické přehradě a takový zkrácený týden pak v Chorvatsku.

Po návratu z Chorvatska pokračoval tréninkový dril?
Následovalo opět soustředění, během kterého jsme sehráli přípravné zápasy s Japonskem a Austrálií.

Na setkání s bývalými spoluhráči z Jihostroje vám tedy moc času nezbylo. Tedy kromě těch, kteří se připravují s reprezentačním výběrem. Nebo jste se také viděli?
Ale ano, čas jsem si na ně také našel. Měl jsem prakticky dva volné víkendy. Byl jsem se podívat na kluky v Dřevěnicích a ten druhý víkend jsem si zahrál za Elefanty na tradičním turnaji Loučení s létem na Meteoru.

Jaký byl program reprezentačního soustředění?
Soustředění mělo především tréninkový charakter. Trenér Šmejkal vzal s sebou mladé hráče na rozehrání, což je myslím dobře. Některé kluby měly sice výhrady, protože jim to zasáhlo do plánu přípravy, já si ale myslím, že to svůj účel splnilo.

Mluvil s vámi trenér Šmejkal, počítá s vašimi službami i dále?
To nevím. Já mám smlouvu ještě na rok a zatím sám nemám jasno, co bude dál.

Existuje rovněž možnost, že byste skončil v Příbrami a vrátil se do Českých Budějovic?
Teď ne. V budoucnu rád, ale nevím jestli je to reálné. Příští rok chci každopádně dokončit další vysokou školu a není vyloučeno, že se potom poohlédnu po nějakém zaměstnání.

To znamená, že zvažujete i možnost ukončení kariéry profesionálního volejbalisty?
S volejbalem určitě nekončím, protože jsem se stal patronem nové haly na beach volejbal a slíbil jsem, že se budu věnovat začínajícím hráčům. Zřejmě se i já sám vrhnu na beachvolejbalové kurty.

Co bude za rok se teprve ukáže. Extraligu, která začíná již za měsíc, zahájíte opět v Příbrami?
Jistě, v Příbrami budu hrát ještě v nadcházející sezoně a pak se uvidí. Jinak jsem stále hráčem Jihostroje.

V Příbrami skončil trenér Petr Brom, který odešel do Karlových Varů. Vy už jméno jeho nástupce jistě znáte?
Novým trenérem v Příbrami bude René Dvořák. Známe se již od žáků a vlastně mě vychoval. Bude to příjemná změna a doufám, že se s tím slušně popereme.

Co si vůbec myslíte o novém extraligovém týmu, jaké má podle vás šance?
Karlovy Vary budou hrát pod velmi dobrým vedením. Jakub Novotný je zkušený člověk, jenž zná výborně volejbalové prostředí, kde se léta pohybuje. Myslím, že karlovarský tým bude černým koněm nejvyšší soutěže a už nyní jména některých jeho hráčů budí respekt.

Zázemí, jako je hala či divácká podpora, může být v lázeňském městě podle vás též na dobré úrovni?
To se uvidí. Otec Jakuba Novotného je však navíc hejtmanem, takže volejbalový klub v Karlových Varech bude mít jistě podporu ze všech stran. Nemusí to ale nic podstatného znamenat, protože vybudovat klub na zelené louce nebývá obvykle nic jednoduchého. Zřejmě však budou silní.

Trenér Brom vás na západ Čech nelákal?
S trenérem Bromem jsem o této eventualitě také mluvil. On však dobře věděl, že už kvůli škole chci pokračovat v Příbrami, takže žádné přemlouvání z jeho strany nebylo. Bylo předem jasné, že nikam jinam nepůjdu.