A právě cyklisté Topforexu tříetapový závod jednoznačně ovládli. Vyhráli týmovou soutěž a rozdělili si všechny trikoty. Dominik Neuman oblékl žlutý, bílý a zelený dres, puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře zbyl na jeho týmového kolegu Michala Malíka.

Vítěz prvního ročníku RBB Tour Dominik Neuman ochotně odpovídal na otázky Deníku.

Rozhodující únik, který rozhodl o vašem celkovém vítězství, se zrodil hned v úvodu druhé etapy v Popelíně. Jak k němu došlo?
Vyplynulo to z naší aktivity, protože jsme chtěli mít někoho vepředu. Zhruba na desátém kilometru se podařilo ujet osmičlenné skupině, do které jsem se dostal já a také můj kolega z týmu Michal Malík.

Kdy jste začal věřit, že vaší skupinu už zbytek startovního pole nedojede?
Když jsme na stém kilometru měli náskok čtyř a půl minuty, říkal jsem si, že už by to mohlo vyjít.

Vám se povedla i úvodní časovka v Chlumu u Třeboně, po které jste byl třetí. Bylo to podstatné pro další vývoj závodu?
Právě vydařená časovka a dotažený únik ve druhé etapě byly klíčem k celkovému úspěchu.

Rozhodnuto však zdaleka nebylo. Před vámi byla ještě třetí etapa v Českém Rudolci, která byla samotnými organizátory považována kvůli kopcovitému profilu za nejnáročnější…
Je to tak. Poslední etapa byla určitě nejtěžší. Zejména kvůli tomu tříkilometrovému stoupání. Bylo náročnější mít závod pod kontrolou, abychom si nenechali ujet nějakou skupinku, která by mohla ohrozit naše postavení.

To se ale povedlo Pavlu Camrdovi a Martinu Hebíkovi, kteří si prakticky až do posledního okruhu drželi solidní náskok…
Sice se jim podařilo z pelotonu odjet, ale to jsme měli pod kontrolou.

Náskok této dvojice v jednu chvíli činil již jednu minutu a čtyřicet pět vteřin. Cítil jste, že byste mohl o žlutý dres přijít?
Snažili jsme se, aby se to nestalo. Jeli jsme tak, aby se odstup pelotonu na tu vedoucí dvojici dál nenavyšoval. Věděli jsme, že v posledním okruhu zrychlíme a doženeme je.

Do historie závodu jste se nesmazatelně zapsal jako vítěz jeho premiérového ročníku. Jak se vám ty tři dny strávené tady na jihu Čech líbily?
Líbilo se mi zdejší prostředí. Cesty pro cyklisty jsou tady výborné a krajina nádherná. Podařilo se nám zde uspět, takže to hodnotím jenom pozitivně.

Takže za rok vás na startu RBB Tour uvidíme znovu?
Je to docela možné, bylo by fajn úspěch z prvního ročníku zopakovat.

Jaké jsou vaše další plány?
Teď se těším na mistrovství České republiky, které se koná na Slovensku. Pojede se v Žiaru nad Hronom a rád bych se dostal na bednu v kategorii do třiadvaceti let. Uvidíme, jak se mi bude dařit.