Bitvy elitních borců starého kontinentu jsou součástí Táborského triatlonu už pátým rokem a zrají jako víno. Na startu letošního ročníku měl zastoupení rekordní počet 18 států včetně několika mimoevropských zemí, konkrétně Jihoafrické republiky, Austrálie a Mauricia.

V úmorném vedru se aktéři závodu vydali ze všech svých sil a někteří se na trati nevyhnuli ani nepříjemným bolestným karambolům, po kterých měl práci přítomný zdravotní dozor.

V kategorii juniorů si proklestil cestu k prvenství Slovinec Matevž Planko, vítěz závodu Evropského poháru v Bledu a desátý z letošního mistrovství Evropy v Rakousku. Na vedoucí příčku si proklestil cestu díky výtečně zvládnutému závěrečnému běhu. Právě zástupce pořadatelské země posledního evropského šampionátu Lukáš Gstaltner si v Táboře se ztrátou pouhých dvou vteřin doběhl pro stříbro, třetí místo si pro sebe vybojoval italský triatlonista Federico Spinazzé. Nejlepším z mladých Čechů byl v cíli Radim Grebík, jenž obsadil 13. příčku, a do elitní dvacítky se vtěsnal ještě osmnáctý Josef Semerád. Ještě nedávno závodník E.ON Triathlon Teamu Tomáš Plojhar skončil devětadvacátý.

Mistrovský triumf mladších žákyň, zleva druhá Kateřina Červenková, vítězka Denisa Červenková a bronzová Kateřina Mičková.
Mládí E.ON Triathlon Teamu doma zářilo, má šest mistrovských medailí



V závodě juniorek triumfovala ruská triatlonistka Valentina Riasova, kterou katapultovala na zlatý stupínek suverénně nejrychlejší běžecká část. Osmnáct vteřin poté, co vítězka proťala cílovou pásku, propukla velká česká radost. Ze zisku stříbra se raduje Iveta Fairaislová, která se letos vrátila k závodění po roční odmlce. V nedělním závodě si sáhla až na dno svého fyzického fondu a v cíli málem zkolabovala, o chvíli později už ale rozzářil její tvář spokojený úsměv. Bronz putuje stejně jako v závodě juniorů na Apeninský poloostrov, o což se postarala italská závodnice Tania Molinari. Velký potlesk si v cíli vysloužila také Alžběta Hrušková, která doběhla na 7. příčce, nejlepší dvacítku závodnic uzavírala Eliška Zelená.