Asi největším jihočeským talentem ve sportovní střelbě je v současné době osmnáctiletá Nikola Foistová.
Začínala v českobudějovickém střeleckém klubu SSK Stromovka a dotáhla to až do juniorské reprezentace. Minulý rok získala Foistová dvě zlaté medaile na juniorském mistrovství Evropy v Mariboru a po zásluze triumfovala jako nejlepší junior v anketě Střelec roku.
Nikola Foistová studuje střední školu veterinární v Českých Budějovicích a na tréninky ji vozí rodiče do Plzně. V současné době totiž střílí Foistová v Rapidu Plzeň.
Skromná dívka z okrajové části Českých Budějovic má všechny předpoklady stát se dobrou střelkyní. Je klidná, vyrovnaná, víc přemýšlí, než mluví. „Jiné holky v jejím věku chodí na diskotéky, Nikča ale na to není," vystihuje Nikoly povahu její maminka Eva Polášková a slečna přikyvuje.
Rodiče si vždycky přáli, aby Nikola sportovala a jako malou ji přihlásili na plavání. Jenomže ta měla jiné zájmy. „Odmalička mě zajímaly zbraně. V pokoji jsem si stavěla modely tanků. Plavání mě moc nezaujalo, mě zkrátka bavily ty zbraně," překvapila rodiče Nikola Foistová.
Vlastně až tak překvapeni rodiče nebyli. „V létě hodně jezdíme na výlety a se zbraněmi jsme se poprvé seznámili při návštěvě vojenského bunkru ve Slavonicích. To bylo Nikolce necelých devět let. Pak jsme byli i v Králíkách a na dalších místech, kde se bunkry před druhou světovou válkou stavěly a Nikolu to opravdu bavilo," všimla si zájmu své dcerky Eva Polášková.
Poprvé si Nikola Foistová zastřílela, když její strýc našel vzduchovku a mladá dáma se pokoušela sestřelit plechovky. Takové byly její začátky. Zbraně se dají využívat pro různé účely, Nikola Foistová však naštěstí měla sportovního ducha, a proto se dala na sportovní střelbu. Ve třinácti letech poprvé navštívila sportovní střelecký klub ve Stromovce, kde začínala se vzduchovkou. „Jezdili jsme střílet na střelnici na Borku a v zimě do Hracholusk," říká Nikola Foistová.
O rok později už přidala i malorážku. „Začínala střílet později než jiné děti, ale na škodu to myslím u střelby není. Není to sport pro úplně malé děti. Říká se, že nejprve by děti měly začít s jiným sportem a pak teprve přejít na střelbu," sdílí názor mnohých trenérů Polášková.
Foistová vždy měla štěstí na trenéry. V začátcích jí hodně pomohl trenér Videcký, který měl na starosti začínající střelce ze Středočeského a Jihočeského kraje. Nyní se Foistové v Rapidu Plzeň věnuje bývalý reprezentant Milan Bakeš. „Tam jsou nejlepší střelnice v celých Čechách a střelci tam mají celkově ty nejlepší podmínky. Hlavně ti, co se dostanou do reprezentace," vypráví Polášková.
Střelecký svaz tak výrazně Foistové pomohl při nákupu vybavení. Ve Stromovce využívala klubovou vzduchovku, později už ale musela sáhnout po kvalitnější zbrani. „Pořídili jsme Nikole vzduchovku za 45 tisíc korun a to byla vlastně jediná naše investice. Vybavení je jinak velice drahé. Malorážka stojí od 75 do sta tisíc a ty nejlepší jsou i dražší. Kabát stojí 40 tisíc korun, boty pět," přibližuje ceny vybavení Eva Polášková. Speciální oblečení musí být. Je důležité pro udržení stability.
A které disciplíny má talentovaná slečna nejraději? „Nejvíc mě baví malorážka standard a pak taky ležák," vypráví Foistová. Kdo by si myslel, že fyzická kondice není potřeba, mýlil by se. „Potřebujete stabilitu. Proto cvičím na balancéru a nohy posiluji na rotopedu. Procvičuji také záda. Je ale pravda, že střílení je z devadesáti procent o psychice. Musíte se maximálně soustředit a v okamžiku střelby nedýchat," přibližuje Nikola Foistová.
Samotný výkon velmi ovlivní také tréma, respektive to, jak se s ní střelec vyrovná. „Trému při závodě mám a nesmím si namlouvat, že tomu tak není. Naopak je třeba si připustit, že nervózní jsem a tréma pak odejde. To nám radil psycholog a alespoň u mě to funguje," nechá nahlédnout do svých myšlenek při střílení talentovaná reprezentantka.
Před čtrnácti dny si Nikola Foistová vybojovala účast na mistrovství Evropy v Tallinu, které se bude konat tento měsíc. Na olympiádu si však bude muset ještě počkat. „Je na to ještě příliš mladá, i když v nominaci do Ria figuruje jako druhý náhradník. S účastí ale příliš nepočítáme," zůstává realistou maminka. „Za čtyři roky už bych ale mohla mít větší šanci," doplňuje ji dcera.
V Riu samozřejmě bude Foistová držet palce sportovním střelcům, jiné sporty už tolik nesleduje. „V zimě se hodně dívám na biatlon. A jsme zase u střelby," usmívá se Foistová.
Mladá Jihočeška studuje a střílení jí zabírá veškerý volný čas. Další sporty už nestíhá. „Když mám trochu volna, projedu se ráda na kole, to je ale asi tak všechno," uzavírá Nikola Foistová.