Už tento víkend nabídne na cyklokrosových tratích jeden z velkých letošních vrcholů celé sezony.
Mistrovství České republiky 2014 ve Slaném.
Nejzářivějším vrcholem pak bude na přelomu ledna a února atraktivní MS 2015, které se pojede v Táboře.
Na trati ve Slaném při MČR vyvrcholí také Český pohár Toi Toi Cup 2014/2015.
V domácím šampionátu bude v roli obhájce Martin Bína, který ještě nedávno zářil v dresu táborského týmu ČEZ. V pořadí už 64. mistrovství České republiky nabídne určitě velice zajímavé srovnání. Mezi favority totiž bude patřit také současná hvězda ČEZ Cyklo Teamu Jakub Skála. „Z mistrovství světa 2015 chci medaili," vyprávěl sebevědomě na vyhlášení ankety našeho listu Sportovec Jihočeského kraje, ve které Jakub Skála obsadil skvělé druhé místo.
Závodníci na letošním MČR vyrazí na trať už v 10.30. „Mistrovství se zúčastní zhruba padesát závodníků kategorie elite a U 23 plus deset nejlepších juniorů, pro které bude tento závod nominací na mistrovství 2015."
Stejně jako jsou v plném proudu přípravy světového šampionátu v Táboře, finišovat s přípravami museli také ve Slaném.
Jednatel a zároveň ředitel MČR Karel Svoboda na toto téma uvedl: „Trať je připravena na osmdesát procent, od zítřka už bude plně nachystána na závod," vyprávěl v úvodu tohoto týdne na tiskové konferenci v Praze.
„Většina úseků tratě je vedena přes plochodrážní stadion," doplnil.
Podle informací z Agentury Cyklistika šel právě Karel Svoboda všem příkladem. „Sám přiložil ruku k dílu, zatloukl devět set kolíků," přikyvují pořadatelé.
„Cyklokrosové mistrovství České republiky bude velká událost," těší se jeho ředitel Karel Svoboda. „Od dob Karla Gotta se u nás ve Slaném nic tak velikého neudálo," vyprávěl s úsměvem.
Domácí šampionát mužů bude velmi důležitý při rozhodování, koho trenér české cyklokrosové reprezentace Stanislav Bambula vyšle na trať MS 2015.
Kdo se tedy v roli závodníka nakonec na MS podívá?
Fanoušci už teď mají jasno, komu budou držet palce ze všech nejvíc. Dámě.
Kateřině Nash.
Sympatická rodačka z Prachatic na konci roku 2014 svými výkony potvrdila, že může pomýšlet na stupně vítězů. Možná dokonce na zlato.
Teď jde o nominaci mužům. Reprezentační trenér Stanislav Bambula má nominační kritéria jasně stanovená.
Řeč čísel při rekapitulaci výsledků rozhodne.
„Dobré výsledky mají Bína a Šimůnek, horkým favoritem je Jakub Skála," uvedl na tiskové konferenci směrem k víkendovému MČR.
Příznivci českého sportu stále doufají, že své rozhodnutí nestartovat na MS na poslední chvíli změní úřadující mistr světa Zdeněk Štybar.
„Jeho zranění nedovolí jízdu v terénu," odmítavě kroutí hlavou šéftrenér Stanislav Bambula, který je s cyklokrosovou hvězdou v kontaktu. „Zdeněk na mistrovství světa v Táboře startovat nebude."

Deník ve spolupráci Agenturou Cyklistika připravuje do zahájení MS v Táboře tři díly soutěže. Dnes nabízíme první. Vylosovaný výherce se může těšit na předplatné Deníku na celý rok!
Současná hvězda týmu ČEZ CT Tábor se aktuálně chystá na MČR. „Dobrý výsledek z domácího šampionátu by mi mohl pomoci v sebevědomí pro mistrovství světa," nechal se slyšet ambiciozní závodník.
Soutěžní otázka:
Jak se jmenuje aktuální hvězda týmu ČEZ CT Tábor?
A/  Jakub Hora
B/  Martin Bína
C/  Jakub Skála
Odpovědi posílejte emailem na:
kamil.jasa@denik.cz