V té už českobudějovičtí fanoušci nebudou fandit Radku Motysovi a Štěpánu Smrčkovi, zato budou moci povzbuzovat novou akvizici.

Na jih Čech přichází člen širší reprezentace, dříve blokař Kladna a letos Ostravy, 205 centimetrů vysoký Vladimír Sobotka. Letos s Ostravou skončil čtvrtý, když prohrál boj o bronz z Příbramí. Předtím porazil Jihostroj s Ostravou ve finále Českého poháru.

S čerstvou bramborovou medailí na krku, kterou Ostravě přenechala Příbram, se dnes objevil v českobudějovické Sportovní hale na jednání s vedením klubu.

To zároveň po krátkém jednání podepsalo se smečařem z Venezuely Andy Rojasem další roční smlouvu. „Moc se mi tu líbí, rád tu zůstanu," usmíval se Rojas.

Tým naopak opouštějí univerzál Radek Motys a blokař Štěpán Smrčka. Za prvně jmenovaného bude muset najít náhradu, za druhého už jí přetáhl právě z Ostravy. „Jsme dohodnuti na podpisu smlouvy na rok s opcí k prvnímu červnu, protože nyní ještě Vláďovi běží smlouva v Ostravě," informoval prezident klubu Jan Diviš.

Odchovanec budějovického Jihostroje prý ukončí aktivní kariéru. „Víme delší dobu, že Štěpán chce vstoupit do normálního pracovního procesu a má dohodnuté zaměstnání v Praze. Proto jsme po konzultaci s trenérem dospěli k názoru, že Sobotka je vhodnou posilou a posunem k volejbalové Evropě," vysvětluje volbu výběru prezident mistrovského klubu Jan Diviš.

Trenér Českých Budějovic Jan Svoboda zná novou posilu z Ostravy velmi dobře. „Pro mě to rozhodnutí bylo jednoduché, Vláďa patří k tomu nejlepšímu, co v Čechách na blokařském postu je. Trénoval jsem ho už na Kladně, takže se dobře známe. Vlastně ho znám od jeho začátku, byl jsem jedním z těch, kdo ho přivedl do velkého volejbalu z Děčína," informuje kouč.

Za necelé dva týdny oslaví Vladimír Sobotka sedmadvacáté narozeniny a bude tak nejmladším blokařem Jihostroje. „Doufám, že potvrdí svoji výkonnost, kterou se prezentoval v národním týmu i v lize," vkládá naděje do nové akvizice mistrovského celku z jihočeské metropole.

Sobotka se bude pokoušet prosadit v konkurenci stabilních opor Sukuby s Machem. „Konkurence je zdravá, ať jste kdekoliv. Je to výzva, je jen dobře, že tu mám tak kvalitní spoluhráče," pochvaloval si nováček v nejlepším českém družstvu.

Jihočeši lanařili Sobotku už v minulých letech, tehdy přemýšlel i o zahraničním angažmá. „Zahraničí jsem chtěl před dvěma roky zkusit, ale přítelkyně studuje medicínu v Praze, do zahraničí by se mnou nešla. A ty nabídky nebyly tak oslnivé, aby mě vytáhly z Čech," říká nyní ještě blokař Ostravy.

O příchodu pod Černou věž vůbec neváhal. „Právě před dvěma lety, když jsem šel do Ostravy, jsem jednal s několika týmy, mezi nimiž byl i na poslední chvíli Jihostroj. Ale letos jsem neváhal vůbec. Byl jsem rozhodnutý hned," podotýká Vladimír Sobotka. Po dvou extraligových sezonách v Ústí nad Labem, třech na Kladně a dvou v Ostravě, tak zkusí své čtvrtou štaci.

Jak se mu povede na jihu Čech? Předtím za tři roky na Kladně sesbíral kompletní sbírku medailí v extralize i v poháru, ten letos s Ostravou i vyhrál.