Už při oznámení soupeře pro Pohár CEV bylo zřejmé, že Jihostroj čeká dlouhé cestování. "Kemerovo leží v sibiřské části Ruska, téměř až u hranic s Mongolskem," popisuje tiskový mluvčí Matěj Mayer. Českobudějovická výprava odjela v úterý brzy ráno autobusem od Sportovní haly, aby ještě v dopoledních hodinách absolvovala let z Prahy do Moskvy. V hlavním městě Ruska Jihostroj čekal téměř šest hodin na další let do Novosibirsku. Odtud pak tým jel ještě čtyři hodiny autobusem do Kemerova.

Jihostroj Č. Budějovice v Poháru CEVJihostroj Č. Budějovice v Poháru CEVZdroj: Deník/ volejbalcb.cz

České Budějovice se však potřebují z dlouhé cesty rychle oklepat, jelikož pro postup do dalšího kola Poháru CEV musí na hřišti ruského giganta uspět. Jihostroj potřebuje vyhrát 3:0 nebo 3:1, v případě vítězství 3:2 by následoval zlatý set, který by rozhodl o postupujícím. Jihočechy čeká proti klubu z prestižní ruské Superligy náročný úkol, s týmem navíc neodcestoval blokař Oliver Sedláček, kterého trápí problémy se zády. Trenéru Dvořákovi tak zbyli pouze dva blokaři – Radek Mach a Josef Polák.

Jihostroj České Budějovice v Poháru CEV
Jihostroj České Budějovice odehrál úžasnou bitvu s ruským velkoklubem

V prvním zápase šestnáctifinále Poháru CEV předvedl Jihostroj v domácím prostředí heroický výkon a byl blízko vítězství. Českobudějovičtí však ztratili slibný náskok 11:6 a 12:8 v tie breaku, a nakonec prohráli po velkém boji a sympatickém výkonu 2:3 na sety. „Postupové šance se nám trochu ztenčily. Bude to nesmírně obtížné v cizím prostředí, ale musíme opět podat náš maximální výkon a uvidíme, jestli to bude stačit,“ říká hlavní trenér René Dvořák.

Mezi prvním duelem Poháru CEV a odvetou stihla obě mužstva zápasy ve svých domácích soutěžích. Zatímco Jihostroj vyhrál ve Zlíně jednoznačně 3:0 a upevnil si pozici na prvním místě extraligové tabulky, Kemerovo prohrálo doma s Kazaní 0:3 a propadlo se na desáté místo v Superlize. Hned po pátečním návratu z Ruska čeká Jihostroj rychlý nástup do rozjetého extraligového vlaku. Už v pondělí 13. prosince totiž hostí ve Sportovní hale Liberec (17:00).