Trasa osmého ročníku byla zase trochu jiná než byla v předchozích ročnících. Pořadatelé původně uvažovali o cestě přes hranice. Do Rakouska. "Bylo by to v této době neskutečně obtížné," vysvětloval ředitel závodu Jan Hájek.

Mohl být navýsost spokojený. A také byl. Snad chyběly jen lepší výsledky českých cyklistů, ale i Tomáš Bárta z Topforexu se jednou ohřál na stupních vítězů. Bohužel byl sám…

Nakonec po zvážení všech současných starostí a obtížií se pořadatelé rozhodli, že se pojede výhradně po jihočeských silnicích. A nelitovali.

Výjimečný cyklistický závod Okolo jižních ČechVýjimečný cyklistický závod Okolo jižních ČechZdroj: Deník/ Kamil Jáša

Jihočechům se startovní pole složené ze závodníků ze 13 zemí moc líbilo. "Mně se líbila ta muzika," smála se ve Studená, která byla cílovým městem třetí etapy, sympatická dáma. Dokonce došlo i na tanec. "Přáli jsme záchranáři, který právě tady oslavil třicáté narozeniny," vysvětloval kapelník Nežárka bandu, který se staral o dobrou náladu. vydařený taneček najdete v přiloženém videu tohoto článku.

Závod začal časovkou týmů v Jindřichově Hradci, v pátek se závodilo na trase Třeboň - Nová Bystřice, pak čekala závodníky 162 kilometry dlouhá etapa Protivín - Studená a končilo se v Jindřichově Hradci.

Na startu závodu Okolo jižních Čech byli pochopitelně profesionálové, vycházející hvězdy předních světových týmů, převážně velké talenty. Okolo trati jim fandily sotvky cyklistů. Přijeli na kolech, dorazili pěšky (třeba v Třeboni lázeňští hosté).

Do historie závodu se v minulosti výrazně zapsali také Češi.

A dost výtazně. V minulosti absolvoval jeden z ročníku třeba Josef Černý, jezdec týmu Quick Step, který dokonce později slavil první miísto v jedné etapě na závodě Giro di Italia, nebo staroval na Vueltě.

Výjimečný cyklistický závod Okolo jižních ČechVýjimečný cyklistický závod Okolo jižních ČechZdroj: Deník/ Kamil Jáša

Ti, kteří zvládli závod Okolo jižních Čech, vyrostou bez nadsázky v osobnosti světové cyklistiky.

Jinou velkou osobností české cyklistiky je Jaroslav Bílek, V roce 1993 vyhrál celkové pořadí Závodu míru. Skončil druhý v závodě Okolo Japonska, startoval úspěšně v Austrálii a na olympijských hrách v Barceloně byl součástí družstva Padrnos, Trkal, Lipták, Bílek. Toto družstvo sahalo po medaili, nakonec po dvou defektech v závěru skončilo osmé. "Dodnes mě to mrzí," vyprávěl Bílek v rozhovoru Deníku.

Jak Bílek vnímá závod a jeho ředitele Jana Hájka? "S Honzou jsme o tom často mluvili, udělal opravdu hodně práce, je dobře, že se najde někdo, kdo etapové závody pořádá," uvedl Jaroslav Bílek.

Ve žlutém trikotu odjel z Jihočeského kraje Arnaud de Lie z týmu Lotto Soudal. "Bylo to opravdu těžké, v horách jsem toho měl tak akorát," říkal po návratu z Novohradských hor, které pro cyklisty dokážou být opravdu vyčerpávající. Poslední etapa měřila 185 kilometrů. Celková vzdálenost závodu byla 491 km.

Nejlepším družstvem závodu se stal Volker Wessels.