„Jsme rádi, že jsme se zachránili s předstihem, navíc naše výkony pozitivně hodnotila i široká veřejnost. Jako trenér mohu sezonu hodnotit kladně,“ je se sezonou spokojený kouč Lions Karel Forejt.

V čem byl největší rozdíl oproti předchozí sezoně? „Tentokrát jsme nechali kádr pohromadě a nedělali v něm v průběhu sezony větší změny, což se ukázalo jako správné rozhodnutí. V rozhodujících fázích ligy jsme totiž hodně těžili ze sehranosti kádru,“ říká Forejt.

Na play off sice Lvi ani letos nedosáhli, zklamaný však trenér není. „Liga je hodně vyrovnaná a rozdíly mezi týmy jsou minimální. Zápasy často rozhodují pouze detaily,“ praví.

Karel Forejt si pochvaluje přínos cizinců. Osvědčili se a všichni dostali nabídku na další spolupráci s klubem. „Byli charakterově na výši a splnili tak naše očekávání. Velmi mě překvapil Malcolm Brooks. Nemyslel jsem si, že nás vydrží táhnout celou sezonu, on to ale až na pár výjimek dokázal,“ je překvapen jindřichohradeckých kouč.

Na Ryana Cantyho má klub opční právo a Američan by tak měl působit u Vajgaru i v příští sezoně. V případě ostatních cizinců zatím jasno není.
Forma českých hráčů byla podle trenéra kolísavá. Nejvyrovnanější výkony předváděl Stanislav Zuzák, na kterého bylo spolehnutí ve většině utkání. „Další zlepšení a posun v kariéře udělal Jirka Šoula a významný progres je patrný též u Dalibora Faita. Při svých pobytech na hřišti, i když jeho minutáž byla nižší, dokázal být velice produktivní,“ chválí trenér další borce.

Jeho očekávání naplnil i srdcař a bojovník Tomáš Šustek, víc naopak Forejt očekával od Lukáše Stegbauera. „Jakub Novák a Theodor Dlugoš mají zatím minimální zkušenosti. Není však pro ně jednoduché se prosadit, protože na klíčovém postu rozehrávače kryjí záda cizincům,“ uznává Karel Forejt.

Bez šancí do budoucna podle trenéra nejsou ani Vojtěchové Novák a Šourek,“ kteří dostali prostor v závěrečném duelu s Ostravou. „Novák odehrál dobrou sezonu v prvoligovém Písku. Vojtu Šourka trénuji v naší sedmnáctce a myslím, že si zasloužil dostat šanci v Kooperativa NBL,“ říká na adresu mladíků Karel Forejt.

Trenér lituje odchodu Tomáše Šustka, jenž se rozhodl ukončit kariéru. „Byl duší jindřichohradeckého basketbalu a těžko se bude nahrazovat,“ má jasno.

Klub má vyhlédnuté posily, konkrétní ale Forejt být nechce. „Vše je teprve v jednání, takže bych nějaká jména nerad uváděl.“